nieuws

Groot tekort aan pakketbezorgers tijdens feestdagen

carrière & mensen 9433

Groot tekort aan pakketbezorgers tijdens feestdagen

DHL en PostNL kampen in aanloop naar Sinterklaas en Kerst met een groot tekort aan pakketbezorgers. Op dit moment staan er ruim 4.000 vacatures open voor pakketbezorgers. Ook in België is postbedrijf Bpost naarstig op zoek naar extra pakketbezorgers.

Het grote tekort aan pakketbezorgers wordt vooral veroorzaakt door de aantrekkende economie en de e-commerce groei. Dat zegt uitzendbureau Randstad zaterdag in De Telegraaf. “De markten in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven hebben de hoogste druk”, zegt Jelle van der Werf van Randstad.

DHL start wervingscampagne

PostNL wil deeltijdwerkers meer uren laten maken en uitzendkrachten inzetten om de drukte op te vangen. DHL zegt 500 extra mensen te willen aantrekken via een wervingscampagne. Webwinkel Coolblue begon vorig jaar met een eigen bezorgdienst. Nu zoekt het bedrijf naar 1.000 mensen om witgoedproducten te bezorgen en soms ook te installeren.

DHL: alle zeilen bijzetten, geen tekort

Ewout Blaauw, woordvoerder van DHL, benadrukt in een reactie op het bericht in De Telegraaf dat DHL tijdens de feestdagen beschikt over voldoende pakketbezorgers. “Uiteraard staat er tijdens deze dagen – mede door de grote hoeveelheid online bestellingen – grote druk op onze pakketbezorging. We moeten alle zeilen bijzetten maar we kunnen het aan met de inzet van extra uitzendkrachten, maar nogmaals er zal bij ons geen tekort aan pakketbezorgers zijn tijdens de feestdagen.”

FNV: ‘werkgevers zijn debet aan krapte’

De vakbonden zien de vacaturegolf in de pakketbezorging met gemengde gevoelens aan. Er wordt al jarenlang geroepen dat de zelfstandige bezorgers te weinig verdienen. “Het gonst niet alleen bij de pakketbezorgers, maar in de hele logistieke sector”, zegt bestuurder Reinier Stroo van FNV Transport in De Telegraaf. “Ik kan me voorstellen dat je, als je geen baanzekerheid hebt, elders aan de slag gaat. Bedrijven bieden vaak uitzendcontracten aan, lagere loonschalen, soms helemaal geen cao. Werkgevers zijn zelf ook debet aan de krapte.”

Maak meer gebruik van afhaalpunten

De pakketbezorgers willen daarom dat consumenten hun pakketje vaker zelf afhalen op centrale afhaalpunten. DHL Nederland kondigde vrijdag aan dat het naast de al bestaande ’parcelstations’ afhaalkluisjes gaat neerzetten in winkels, winkelcentra en kantoor- en schoolgebouwen.

België zoekt meer dan 700 pakketbezorgers

Ook in België kampt postbedrijf Bpost met een groot tekort aan pakketbezorgers. Dagblad De Standaard meldt vandaag dat Bpost 700 extra vacatures heeft open staan voor pakketbezorgers tijdens de feestdagen. “We verwerken nu dagelijks gemiddeld 175.000 pakketjes. Maar in de maand december, zeker rond de jaarwisseling, gaat het aantal traditioneel flink de hoogte in”, zegt ­een Bpost-woordvoerster tegen De Standaard.

Vraag is ‘urgent’

Ook bij Randstad in België staan honderden vacatures voor pakketbezorgers en -sorteerpersoneel open, verklaart een woordvoerder. “Niet alleen Bpost is vragende partij. Bij sommige bedrijven is de vraag zelfs ‘urgent’. Het is niet altijd gemakkelijk om deze banen in te vullen.”

Reageer op dit artikel