nieuws

‘Wat een uitdagend vak is logistiek toch…’

carrière & mensen 4363

‘Wat een uitdagend vak is logistiek toch…’
Bart Lammers en Machiel van der Kuijl

Logistiek gaat over het waarmaken van beloften. Dat is de rode draad van een nieuwe roman over de weerbarstige logistieke praktijk van elke dag.

Logistiek is een van de meest onderschatte bedrijfstakken, vindt Bart Lammers, auteur van een zojuist verschenen managementroman Het pakhuis. Het boek gaat over werken in de logistiek. De wereld blijft maar kleiner worden, assortimenten groeien hard en alles moet steeds sneller op steeds meer plekken worden geleverd. Dit is een mooie uitdaging, waar volgens Lammers niet alleen technologie voor nodig is, maar ook en vooral menselijke creativiteit. En niet te vergeten het vermogen om logistieke creativiteit te vertalen naar een proces dat elke dag – en nacht – opnieuw herhaald kan worden. In het dagelijks leven is Lammers verantwoordelijk voor de afdeling supply chain management van Technische Unie in Alphen a/d Rijn.

Bart Lammers – auteur Het Pakhuis

‘Nodig gedoe en onnodig gedoe’

In het boek beschrijft Lammers de wereld van de logistiek door de ogen van logistiek manager Lodewijk Hagens. Lodewijk heeft het niet gemakkelijk, op het werk niet en privé evenmin. Hij vind steun bij een onbekende man op een bankje tussen de weilanden. Samen komen ze tot interessante dialogen.

De man zei: “Als je als bedrijf veel gedoe hebt, kan dat ook betekenen dat je een rol vervult. Dat je iets toevoegt als bedrijf. Vooral als het ‘nodig’ gedoe is, dus iets wat extra werk meebrengt en daarmee ook iets oplevert voor klanten. Niet als het gaat om ‘onnodig’ gedoe, gedoe om allerlei dingen op te lossen die helemaal niet nodig waren, maar die ontstonden doordat het niet goed georganiseerd was.” Dat vond Lodewijk een interessant onderscheid: nodig gedoe en onnodig gedoe. Hij vroeg zich af met welke van de twee hij het meest van doen had.

Menselijke maat in oog houden

De werkdruk in de logistiek is hoog, zegt Lammers, zowel voor de managers als voor planners, magazijnmedewerkers en chauffeurs die alle pakketten op tijd moeten bezorgen. Lammers: “Mijn boek is een oproep tot reflectie, aan mensen die de toekomst van onze bedrijfstak kunnen bepalen en aan mensen persoonlijk. Blijf kritisch nadenken over oplossingen en over jezelf. Werk samen met andere disciplines. En bovenal: verlies de menselijke maat niet uit het oog.”

De uitreiking van het eerste exemplaar van het boek was aan Machiel van der Kuijl, directeur van verladersorganisatie Evofenedex. Een uitgebreid interview met Bart Lammers staat in het oktobernummer van Logistiek, dat komende week verschijnt.
Het pakhuis – Een managementroman over logistiek, management en het leven (ISBN 9789461262516) is verkrijgbaar voor 21,95 euro.

 

Reageer op dit artikel