nieuws

Ikea onderneemt actie tegen sociale dumping in transport

carrière & mensen 5637

Ikea onderneemt actie tegen sociale dumping in transport

Vakbond FNV meldt dat er met Ikea een doorbraak is bereikt rondom misstanden die zouden heersen rondom de transporten van de Zweedse meubelgigant. Volgens de bond neemt Ikea na overleg met International Workers Federation (ITF) in Brussel de problemen serieus en wil het werken aan een ‘structurele oplossing’ tegen sociale dumping.

FNV maakte gisteren bekend dat Ikea zijn plannen om iets te doen aan de wantoestanden bij het transport inmiddels publiekelijk bekend heeft gemaakt. Concreet komt dit er op neer dat een nieuwe versie van de ‘Supplier Code of Conduct’ IWAY van Ikea, die nog dateert uit 2005, er voor moet zorgen dat sociale dumping met Oost-Europese onderaannemer voortaan wordt tegengegaan.Vicevoorzitter van de ITF wegtransportsectie en voorzitter van de European Transport Workers Federation (ETF), Frank Moreels, zegt dat de Zweedse meubelgigant nu laat zien dat het de zorgen van chauffeurs serieus neemt en een serieuze dialoog wil voeren met de vakbonden. “Dat is een mooie eerste stap”, aldus Moreels.

Bond: ‘Ikea neemt zijn verantwoordelijkheid’

Volgens de internationale vakbonden moeten multinationals meer verantwoordelijkheid nemen bij het inhuren van transporteurs. Ook moet een halt worden toegeroepen aan sociale dumping en uitbuiting. Ikea is de eerste multinational die nu publiekelijk kenbaar maakt dat het zijn verantwoordelijkheid neemt en wenst samen te werken met de vakbonden om dit te bereiken.

Chauffeurs krijgen meer bescherming

Vakbonden willen dat chauffeurs die werken in de Ikea-keten arbeidscontracten krijgen in de landen waar ze feitelijk aan het werk zijn. Daarmee krijgen chauffeurs volgens de bonden de bescherming en rechten die ze moeten hebben. Ook wordt voorkomen dat tegen elkaar worden uitgespeeld.

FNV in conflict met Brinkman Trans Holland

In Nederland is FNV al geruime tijd in conflict met Ikea-transporteur Brinkman Trans Holland uit Emmen. De kantonrechtbank in Leeuwarden stelde in februari vast dat de transporteur onrechtmatig via schijnconstructies de cao wegtransport ontduikt. Daardoor werden Oost-Europese chauffeurs onderbetaald en ten onrechte verplicht in weekenden in cabines te slapen.

Beslaglegging is mislukt

Daarnaast probeerde een deurwaarder afgelopen donderdag tevergeefs beslag te leggen op goederen van Brinkman. De beslaglegging was geëist door drie chauffeurs die volgens een uitspraak van de rechter gezamenlijk nog recht hebben op zo’n 100.000 euro aan achterstallig loon en overwerkvergoedingen. De advocaat van Brinkman, Ludith Haarsman, liet in reactie hierop weten tegen regionale omroep RTV Drenthe dat er in december nog een hoger beroep gaat dienen in deze zaak.

Brinkman: chauffeurs krijgen 20.000 euro

Ook is er volgens de advocaat van Brinkman een voorstel gedaan om het achterstallige loon te betalen aan de chauffeurs. “Dat is een keurig voorstel, waardoor de drie mannen op korte termijn geld hebben, alleen dat voorstel is afgeslagen. De indruk bij mijn cliënten bestaat een beetje dat de beslag-actie een actie is die een ander belang dient, dan het binnenhalen van het geld. Dat had al gerealiseerd kunnen zijn”, aldus Haarsma die benadrukt tegen RTV Drenthe dat het gaat om een bedrag van 20.000 euro en niet de door de vakbond genoemde 100.000 euro.

Reageer op dit artikel