nieuws

‘Pakketbezorgers hebben honderdduizenden euro’s tegoed’

carrière & mensen 5732

‘Pakketbezorgers hebben honderdduizenden euro’s tegoed’

Pakketbezorgers lopen per maand tot wel honderden euro’s mis, blijkt uit onderzoek van vakbond FNV. Dit komt doordat grote onderaannemers, die door PostNL, DPD en GLS worden ingeschakeld, de cao onvoldoende waardoor ze onvoldoende uitbetalen. Volgens de bond gaat het om een bedrag van in de honderdduizenden euro’s die nabetaald moeten worden.

FNV voerde de afgelopen maanden controles bij de depots van de grote pakketdiensten. Ook werden er enquêtes gehouden onder de pakketbezorgers. Daaruit komt naar voren volgens bondsbestuurder Egon Groen dat er talloze fouten worden gemaakt. “Werkgevers betalen een te laag loon, passen geen jaarlijkse loontredeverhoging toe, maken fouten in de urenberekening en rommelen met toeslagen en vergoedingen. Ook gaat het vaak mis bij vakantietoeslagen, vakantiedagen en atv-dagen.”

Aanspraak nieuwe Wet Ketenaansprakelijkheid

FNV legde al aan tientallen transportbedrijven nabetalingen op met een gezamenlijke waarde van honderdduizenden euro’s. Groen: “De naheffingen zijn voor hun werknemers en volgen uit het niet naleven van de cao.” Als deze onderaannemers niet willen betalen dan kan de bond de vordering ook verhalen op post- en pakketdiensten PostNL, DPD en GLS dankzij de nieuwe Wet Ketenaansprakelijkheid. Deze wet houdt in dat de opdrachtgever uiteindelijk aansprakelijk gesteld kan worden als een onderaannemer niet het cao-loon betaalt. DPD, GLS en PostNL zijn hier inmiddels per brief door FNV van op de hoogte gebracht.

DPD: ‘Onderschrijven belang juiste uitbetaling’

DPD zegt in een reactie dat het bedrijf het belang onderschrijft van een juiste uitbetaling van medewerkers in de logistieke keten. “We hebben FNV geïnformeerd over hoe DPD dit organiseert in de dagelijkse operatie”, zegt DPD marketing directeur Pieter Smits. Volgens Smits heeft DPD in haar overeenkomst met de vervoerder (lees: onderaannemer) vastgelegd dat zij garanderen zich te houden aan geldende wet- en regelgeving. De vervoerder garandeert uitdrukkelijk de naleving van de van toepassing zijnde cao Beroepsgoederenvervoer.

Keurmerk Paychecked in Transport

Daarnaast steekt het pakketbedrijf volgens Smits veel energie in de controle van vervoerders en naleving van de wetgeving. “Door invoering van het keurmerk Paychecked in Transport is er een extra mogelijkheid om de controle op de naleving te verscherpen. Daarom heeft DPD dit keurmerk geïmplementeerd in de bedrijfsvoering”, aldus Smits.

PostNL: ‘neemt signalen serieus’

PostNL zegt in een reactie tegen de NOS de signalen niet meteen te herkennen, maar ze wel serieus te nemen. “Als de FNV zegt dat er fouten worden gemaakt, dan moeten we het daarover hebben. We gaan graag met de vakbond in gesprek”, zegt een woordvoerder.

Reageer op dit artikel