nieuws

‘Vaste mensen zijn niet tegen flexibilisering’ (video)

carrière & mensen 5469

‘Vaste mensen zijn niet tegen flexibilisering’ (video)

Karel de Jong (Jumbo Supermarkten) snapt wel dat vakbonden tegen verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt zijn. Maar zijn mensen in de distributiecentra denken daar anders over.

“Ik snap het wel dat vakbonden tegen verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt zijn”, zegt Karel de Jong van Jumbo in een zojuist verschenen interview met Logistiek. Beluister hier de quotes van De Jong

 

Bekijk het volledige online magazine

 

“Eerlijk gezegd hebben wij ook liever een groter aandeel vaste medewerkers op de vloer. Maar onze eigen vaste medewerkers vinden flexwerk vaak minder problematisch. Want het biedt hen ook voordelen. Nu werken onze vaste mensen eens per vier weken verplicht op zaterdag. Zaterdags hebben we dus maar een kwart van de vaste groep aan het werk, driekwart is flex. Als we het aandeel flex laten afnemen, moeten we het ook hebben over de bezetting op zaterdag, want we kunnen flexwerkers niet alleen op zaterdag laten komen. Zij willen ook meer uren draaien. Juist over dit soort dingen kunnen we nu direct met de medewerkers afspraken maken in een AVR, waarbij de huidige cao ons startpunt is. Geen verslechtering, juist verbetering.”

Jaarlijkse stakingsdreiging meer dan zat

Jumbo

De Jong is teleurgesteld over de houding van de vakorganisaties. “Onze focus vanuit Jumbo is het welzijn van onze 3.000 vaste medewerkers in de logistiek. De vakbonden hebben echter een landelijke agenda, die voorrang krijgt op het belang van onze mensen.”

 

Lees het hele interview in de juni-editie van Logistiek.  
Nog geen abonnee? bekijk de zomerdeal

Maar hij begrijpt ook dat het spel zo gespeeld wordt, nu Jumbo is gaan behoren tot de grotere logistieke werkgevers in dit land. De jaarlijks terugkerende stakingsdreiging is hij echter meer dan zat. Volgens De Jong geldt ook voor ondernemers en filiaalhouders van Jumbo en voor de mensen in de diverse dc’s.

‘Loonverschillen mogen niet groter worden’

Als supply chain directeur van de tweede supermarktorganisatie van Nederland zet De Jong alles in het werk om een goede AVR (Arbeidsvoorwaardenregeling) van de grond te krijgen voor de logistieke medewerkers. Eind april liep het overleg met de vakbonden om een nieuwe CAO stuk. “We willen niet dat de loonverschillen in deze sector nog groter worden. Er lag een afspraak nog van vorig jaar, dat we daar gezamenlijk aan zouden gaan werken. Maar de vakbonden willen pas als laatste agendapunt praten over de loonparagraaf.”


Reageer op dit artikel