nieuws

Cao distributiecentra Albert Heijn is rond

carrière & mensen 5946

Cao distributiecentra Albert Heijn is rond

Albert Heijn en CNV hebben akkoord over een nieuwe cao. De leden van de vakbond hebben ingestemd met een nieuwe arbeidsovereenkomst voor de distributiecentra van Albert Heijn.

Door de goedkeuring van de leden van CNV zijn de afgesproken arbeidsvoorwaarden en loonsverhoging van 3,5 procent voor twee jaar een feit. Volgens AH geldt de cao meteen voor alle betreffende medewerkers, ook die geen lid van een bond zijn.

FNV heeft niet getekend

Collega-bond FNV heeft niet getekend, meldt Distrifood.nl. FNV gaf onlangs nog aan door te gaan met het opzetten van werkonderbrekingen. FNV eiste meer loonsverhoging en was het er bovendien niet mee eens dat enkele bepalingen uit de vorige cao zouden worden geschrapt.

Moeizaam cao overleg

Albert Heijn en de vakbonden CNV en FNV steggelden maanden over een nieuwe cao. De onderhandelingen liepen recent vast waarna acties volgden in de distributiecentra.

Loonsverhoging

Albert Heijn verhoogde  medio mei de lonen eenzijdig; dit tot teleurstelling van de bonden. Jumbo deed datzelfde in april na eveneens vastgelopen onderhandelingen.  Jumbo ging nog een stap verder. Het concern gaat op eigen houtje afspraken over arbeidsvoorwaarden regelen.

Geen gesprekken meer met bond

AH hoopt dat FNV zich nog bij de nieuwe cao aansluit. Maar er worden geen gesprekken meer met die bond gevoerd. FNV was volgens de super zelf van de onderhandelingstafel weggelopen. De acties van FNV’ers zouden verder vrij kleinschalig zijn. ‘De bevoorrading van de winkels lijdt er niet onder.’

CAO tegenvaller; toch akkoord

Ook CNV vindt overigens dat de afgesproken loonsverhoging een tegenvaller is. ‘Wij gingen voor meer’, erkent CNV-bestuurder Martijn den Heijer. Maar in combinatie met andere punten staat hij toch achter het eerder bereikte onderhandelingsresultaat. Zo heeft AH ingestemd met een voorstel voor tussenbanen met persoonlijk opleidingsbudget.

150 banen met jaarcontract

Concreet betekent dit dat er voor 150 uitzendfuncties de komende twee jaar 150 banen met een jaarcontract komen, legt Den Heijer uit. Bij goed functioneren wordt dat jaarcontract met drie jaar verlengd. Daarbovenop krijgen deze medewerkers een persoonlijk budget voor scholing van 300 euro per jaar. De cao voor de distributiecentra heeft betrekking op ongeveer 4500 mensen.

Reageer op dit artikel