nieuws

Albert Heijn en CNV dicht bij nieuwe cao

carrière & mensen 4179

Albert Heijn en CNV dicht bij nieuwe cao

Albert Heijn en vakbond CNV zijn het eens over een nieuwe cao voor medewerkers in distributiecentra.

Een loonsverhoging van 3,5 procent over twee jaar, een vierjarig contract met een opleidingsbudget voor 150 medewerkers en geen lagere loonschaal voor de medewerkers.

Dat is het resultaat van het gesprek tussen de vakbond en Albert Heijn Logistics, meldt Distrifood.nl. “Albert Heijn komt tegemoet aan belangrijke voorwaarden voor ons”, zegt Martijn den Heijer, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

Moeizaam CAO-overleg

Albert Heijn en de vakbonden CNV en FNV steggelen al maanden over een nieuwe cao. De onderhandelingen liepen recent vast waarna acties volgden in de distributiecentra.

Albert Heijn verhoogde  medio mei de lonen eenzijdig; dit tot teleurstelling van de bonden. Jumbo deed datzelfde in april na eveneens vastgelopen onderhandelingen.  Jumbo ging nog een stap verder. Het concern gaat op eigen houtje afspraken over arbeidsvoorwaarden regelen.

Tussenbaan als (tussen) oplossing

“Naast een hoger loon is meer zekerheid en perspectief bieden voor CNV Vakmensen de inzet geweest bij de cao-onderhandelingen”, stelt Den Heijer. “Omdat de distributiecentra de komende jaren sterk gaan mechaniseren, is de kans op meer vaste banen gering. Albert Heijn vult dat nu op met uitzendwerk. Wij zien voor deze groep meer in een zogenaamde tussenbaan, een baan voor maximaal vier jaar plus een persoonlijk budget voor scholing van €300 per jaar. Dat voorstel heeft Albert Heijn overgenomen.”

Jaarcontract met drie jaar verlengd

Het voorstel van de tussenbaan houdt in dat 150 mensen de komende twee jaar een jaarcontract krijgen aangeboden. Bij goed functioneren wordt dat jaarcontract met drie jaar verlengd. Deze werknemers krijgen daarnaast een budget van €300 per jaar voor scholing en opleiding. Deze banen vervangen uitzendbanen. Belangrijk voor CNV is dat de verlaging van de laagste loonschaal – schaal A – van de baan is.

 

Actie FNV bij distributiecentrum Albert Heijn

 

“Dat de loonstijging voor dit jaar op 1,75 procent is gebleven, is een tegenvaller. Wel hebben we deze stijging ook voor volgend jaar vast kunnen leggen”, stelt Den Heijer. ‘De winst in deze cao is dat we de scherpe randjes van de flex af hebben kunnen halen en voor alle medewerkers een kleine plus hebben behaald.”

De CNV leden moeten zich nog uitspreken over de overeenkomst. FNV heeft zich  overigens niet bij het voorstel aangesloten.

 

Reageer op dit artikel