nieuws

Vakbonden starten acties bij DHL

carrière & mensen 4902

Vakbonden starten acties bij DHL

Ook DHL kan zich opmaken voor een gevecht met de vakbonden. Op verschillende DHL-vestigingen zijn de bonden begonnen met actievoeren. Het betreft de aftrap voor meer.

De bonden zijn een kaartenactie gestart voor betere arbeidsvoorwaarden. Reinier Stroo, bestuurder FNV Transport & Logistiek: ‘We gaan honderden kaarten verzamelen en aanbieden aan de directie. Met de kaarten roepen werknemers hun directie op om betere afspraken te maken.

CAO-onderhandelingen stukgelopen

De bonden en DHL onderhandelen al manden over een nieuwe cao. Die onderhandelingen liepen recent vast. De cao voor de circa 1200 medewerkers liep bijna anderhalf jaar geleden af. Onderhandelingen leidden volgens de bond tot een ,,ondermaats” eindbod van DHL Express. De bond zou graag zien dat werknemers 2,5 procent meer loon krijgen. Daarnaast pleit CNV voor een eenmalige uitkering van 300 euro en geld voor scholing van medewerkers.
Ook de FNV vindt dat na een aantal magere stijgingen, de lonen nu meer omhoog kunnen en dat er meer echte banen moeten komen.

De eisen van de vakbonden zijn:

  • Algemene structurele loonsverhoging van in totaal 7,2% bij een looptijd van 2 jaar.
  • Alle verslechteringsvoorstellen van tafel: behoud van afspraken over de onregelmatigheidstoeslag, overwerkperiodes, tijdvenster, maaltijdvergoeding en aanpassing van het maaltijdbedrag.
  • De variabele beloning omzetten naar een vast (bruto) loon voor iedereen die onder de cao valt.
  • Minder onzeker werk; per vestiging een minimum van 80% vaste werknemers.
  • Onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk en de aspecten die deze beïnvloeden.
  • Uitbreiding van de afspraken over duurzame inzetbaarheid.

Onder de cao DHL Express Nederland vallen 1200 medewerkers.

Acties bij Albert Heijn en Jumbo

De vakbonden hebben het druk. Ook worden er acties gehouden bij supermarkten. Jumbo is al weken in de ban van acties bij distributiecentra van de FNV. Jumbo heeft inmiddels de vakbond buitenspel gezet. Ook bij de dc’s van Albert Heijn worden acties gehouden. In allebei de gevallen betreft het acties voor een betere CAO.

 

Reageer op dit artikel