nieuws

Personeelstekort transportsector blijft groot probleem

carrière & mensen 6475

Personeelstekort transportsector blijft groot probleem
Robert Biekman (links) is de 1.250 zij-instromer die via bemiddeling van het Sectorinstituut Transport en Logistiek aan de slag gaat als vrachtwagenchauffeur. Biekman heeft een baangarantie gekregen bij Ploeger Logistics in Harderwijk. Samen met Adwin Ploeger (rechts) ondertekende vrijdag alvast de arbeidsovereenkomst.

Bedrijven in de transport en logistiek hebben nog steeds moeite om geschikt personeel te vinden, waaronder chauffeurs en transportplanners. Het tekort aan gekwalificeerde werknemers houdt voorlopig aan.

Dat blijkt uit een rapport van uitkeringsinstantie UWV. Volgens het UWV zijn er op dit moment 2300 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs.

Vrachtwagenchauffeurs en transportplanners gezocht

Vooral vacatures voor gespecialiseerd vervoer zijn moeilijk in te vullen. Het gaat dan om chauffeurs die met gevaarlijke stoffen mogen rijden of een tankauto kunnen besturen. Daarnaast is er meer vraag naar gekwalificeerde transportplanners die zorgen voor een efficiënte inzet van mensen en materieel.

Na jarenlange krimp als gevolg van de economische crisis neemt sinds 2015 het aantal banen in de transport en logistiek weer toe. Het UWV rekent voor de sector op een groei van in totaal 12.000 arbeidsplaatsen dit jaar en volgend jaar.

Personeelstekort beperkt groei

Rabobank waarschuwde eind vorig jaar al voor personeelstekort. De grootste uitdaging voor het wegtransport is het toenemende tekort aan ervaren chauffeurs, wat grenzen stelt aan de groei, aldus de kwartaalrapportage Cijfers&Trends van oktober over de transportbranche. Ook in 2013 werd al groot alarm geslagen.

2000 vrachtwagenchauffeurs

Om het nijpende probleem een halt toe te roepen, is het plan ‘2000 chauffeurs’ gestart, een sectorinitiatief (zie kader). Het doel : 2000 chauffeurs werven voor het einde van 2017. Medio maart stond de teller op 1250. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Personeelstekort bedreigt ook Logistieke Hotspots

Personeelstekort speelt ook onder Logistieke Hotspots. Vastgoedinvesteerder Prologis verwacht arbeidskrapte bij distributiecentra door de toename van e-commerce-activiteiten en de concentratie van logistieke hotspots in Brabant en Limburg.

Reageer op dit artikel