nieuws

Lean in de logistiek – compact en helder samengevat

carrière & mensen 4476

Lean in de logistiek – compact en helder samengevat
Caroline van der Plas en Esther Schuurmans

Een boek over lean hoort simpel te zijn, toegankelijk en vooral zonder overbodige toevoegingen. Dat is gelukt met een inspirerend boek, waarin de ervaringen van Docdata met bol.com zijn vast gelegd.

Hoe kan lean helpen om een logistieke organisatie naar een hoger prestatieniveau te brengen? Met die open vraag begonnen Esther Schuurmans en Caroline van der Plas aan een uitgebreide zoektocht, die acht jaar later zou eindigen met een handzaam boek over hun ervaringen bij Docdata (inmiddels Ingram Micro) in Waalwijk. “Nou, eigenlijk eindigt dit nooit. Met lean ben je in principe nooit klaar, maar we hebben nu wel een punt bereikt, dat de organisatie het zelf heeft overgenomen.”

Elimineren van verspilling als leidraad

Jack Heijkans, directeur van Docdata haalde in 2009 Esther Schuurmans binnen om de efficiency in de organisatie aan te pakken. Schuurmans heeft een eigen adviesbureau Q4All (Quality for All). Het fulfilmentbedrijf groeide explosief aan de hand van bol.com als één van de belangrijkste opdrachtgevers. Elimineren van verspilling werd leidraad, aandacht voor kwaliteit van processen kreeg alle focus. Reden waarom Caroline van der Plas werd aangesteld als kwaliteitsmanager. “Binnen één à twee jaar zagen we de effecten van lean terug in de cijfers. Alles verliep vanaf dat moment veel efficiënter.” Afgelopen vrijdag nam Heijkans het boek in ontvangst waarin de ervaringen zijn gebundeld.

Inzicht in implementeren van lean

Maar het boek is meer dan alleen de verslaglegging van een lean proces. Dat gebeurt pas in het derde deel van het 160 pagina’s tellende (keurig uitgevoerd) handboek. Want dat laatste is het doel, waaraan de auteurs een paar jaar met ziel en zaligheid aan hebben gewerkt. Het schrijven van een handboek om ook andere te helpen bij de speurtocht die ze zelf hebben doorlopen. De eerste twee delen behandelen op een gedegen, maar toch toegankelijke manier de theorie – in deel 1: wat moet je weten over lean? in deel 2: hoe implementeer je lean? Daarmee geeft het boek inzicht in lean procesverbetering vanuit verschillend perspectief, waarmee andere logistieke organisaties heel eenvoudig aan de slag kunnen gaan.

Eerste honderd voor Ingram Micro

Michiel Alting von Geusau (vice president commerce & fulfilment van Ingram Micro) mocht ook een gesigneerd exemplaar in ontvangst nemen tijdens de officiële lancering van het boek. Zijn organisatie neemt de eerste honderd boeken af voor medewerkers – er verschijnt binnenkort ook een Engelstalige versie. “De vraag is altijd: hoe krijg je mensen mee in de organisatie als het gaat om veranderingen. Met dit boek, heel leesbaar en simpel te begrijpen, gaat dat lukken. Iedereen kan er zo mee aan de slag”, vond Alting von Geusau.
Het boek Lean in de logistiek is te koop via een eigen website, bol.com en managementboek.nl. Op de site lean in de logistiek zijn de formats die in het boek worden besproken, gratis te downloaden.

Lean is veranderkunde in het kwadraat

Docdata wint Nederlandse Logistiek Prijs 2015

Reageer op dit artikel