nieuws

TLN: cao-eindbod verdient serieuze overweging

carrière & mensen 5758

TLN: cao-eindbod verdient serieuze overweging

De vakbonden voor de werknemers willen het cao- eindbod van Werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) van tafel. TLN is verbaasd over de afwijzing.

Het eindbod van TLN is volgens de werknemersbonden ondermaats. Zowel de FNV als de CNV leggen het bod met een negatief oordeel voor aan de leden. Na de eerste bijeenkomsten die de bonden met hun leden hebben gehad is veel kritiek geuit over het eindbod van TLN.

Eigenrijders ook ontevreden

Ook eigenrijders zijn ontevreden. De belangenvereniging TBV heeft een actiepagina opgezet en roept chauffeurs op om een email naar TLN te sturen. Volgens TBV loopt het loon van chauffeurs al jaren achter en wordt er zelfs met een loonsverhoging van 10 procent niet veel gecompenseerd.

Lees ook
FNV: CAO is geen gelopen race

Goede punten in cao worden  onderbelicht

TLN meent dat door de negatieve toon de plussen worden onderbelicht en de minnen uitvergroot. aan de belangrijkste plus, 10% loonstijging in 3 jaar, gemakkelijk wordt voorbijgegaan. Ook zien de werkgevers dat er erg veel nadruk wordt gelegd op het verlies van 18 ATV dagen van 1.100 oudere chauffeurs onder de KNV cao.

Dit is volgens de werkgevers een te sterk uitvergrote min, die geen recht doet aan de belangen van de werknemers die er in ruil op vooruit gaan. In het eindbod staat namelijk dat 140.000 werknemers recht op 10 ATV dagen krijgen. De 8 dagen verschil met de KNV cao worden bovendien over drie jaar stapsgewijs afgebouwd.

Samenvoeging 2 cao’s

Het eindbod voor de cao van beroepsgoederenvervoer is volgens de werkgevers ingewikkeld omdat twee cao’s van KNV en TLN worden samengevoegd en er een moderniseringsslag wordt gemaakt. In het evenwichtige pakket zitten zowel plussen als minnen, die beide goede toelichting verdienen. TLN roept werknemers op zich goed te laten informeren door hun bond en ook door te vragen op de plussen.

Reageer op dit artikel