nieuws

Stiptheidsacties in distributiecentra Albert Heijn

carrière & mensen 2771

Stiptheidsacties in distributiecentra Albert Heijn

Personeel van de distributiecentra van Albert Heijn (AH) voert de komende dagen actie voor een hoger salaris. Met stiptheidsacties, die beginnen in het dc van Albert Heijn in Pijnacker, wil het personeel een betere cao afdwingen. Met dit protest volgen de AH-werknemers het voorbeeld van hun collega’s bij Jumbo.

De stiptheidsacties houden in dat het personeel in het AH-distributiecentrum in Pijnacker strikt volgens de arboregels werken. Morgenochtend, Goede Vrijdag, starten de werknemers van de andere dc’s met acties, meldt FNV donderdag. Een woordvoerster van het supermarktbedrijf laat vanochtend tegen het ANP weten dat AH geen inschatting kan maken van de eventuele gevolgen van de acties, aangezien niet duidelijk is welke omvang ze krijgen.

1,5 procent loonstijging onvoldoende

Supermarktconcern Jumbo kondigde begin deze week aan dat zijn ongeveer 3.000 logistieke werknemers vanaf deze maand 1,5 procent meer loon krijgen. De bonden vinden dat percentage nog altijd onvoldoende ondanks dat Jumbo en ook Albert Heijn beduidend meer salaris betalen dan de rest van de sector.

Looneis is niet te veel gevraagd

Ook Albert Heijn wil in navolging van Jumbo de werknemers van zijn distributiecentra in de nieuwe cao 1,5 procent meer loon geven. Dat is voor FNV Handel en CNV Vakmensen onvoldoende want de looneis van 900 euro extra op jaarbasis komt neer op 43 eurocent meer per uur. De bonden vinden deze verhoging niet te veel gevraagd.

Er is voldoende ruimte voor loonsverhoging

De circa 4.500 werknemers in de distributiecentra eisen dan ook dat Albert Heijn met betere cao-voorstellen komt. Die eis vloeit voort volgens de bonden ook voort uit het feit dat in de supermarktsector mooie omzetten en winsten worden behaald. Er is dus in de ogen van diezelfde bonden ‘voldoende ruimte voor loonsverhogingen en behoud van wordt genoemd echte banen’.

AH cao geldt voor 4.500 dc-medewerkers

De cao AH Logistics geldt voor circa 4.500 werknemers. AH heeft distributiecentra in Geldermalsen, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle die zorgen voor de bevoorrading van de ruim 880 winkels in Nederland.

AH-personeel reageert positief op cao-voorstel

Albert Heijn liet begin deze week aan De Financiële Telegraaf (DFT) weten dat het hoopt dat de bonden, ondanks het verstrijken van een ultimatum, weer willen komen praten over het cao-voorstel. “We zien dat onze medewerkers positief reageren op het cao-voorstel, waarin het voor hen beter wordt’’, zegt een woordvoerster. Maar waarschuwt Nederlands grootste grutter “Dit kunnen we op de lange termijn alleen waarmaken als we tegelijkertijd meer marktconforme afspraken maken voor nieuwe medewerkers.”

Jumbo spant kort geding aan

Jumbo heeft bij de rechtbank in Utrecht vanmiddag een kort geding aangespannen tegen de bonden. Het supermarktconcern wil dat de rechter zich uitspreekt over de ‘rechtmatigheid’ van de acties die de vakbonden deze week voeren in de distributiecentra.

Reageer op dit artikel