nieuws

Stakers Jumbo houden voet bij stuk

carrière & mensen 2428

Stakers Jumbo houden voet bij stuk

Stakende werknemers van de Jumbo-distributiecentra in onder meer Veghel en Breda komen vrijdag bij elkaar bij het distributiecentrum in Woerden. Van opgeven is geen sprake.

De vakbonden FNV en CNV melden dat 250 medewerkers staken voor meer loon, meer vaste banen en een lagere werkdruk. Jumbo heeft circa 3000 logistieke krachten. Volgens Jumbo staakt ongeveer 5 procent van de logistieke werknemers.

Jumbo en vakbonden patstelling

In de distributiecentra van Jumbo is sprake van een patstelling tussen bonden en de leiding van het concern om tot afspraken voor een nieuwe cao te komen. Vakbonden vinden dat de bal bij Jumbo ligt. De keten stelt dat de deur voor onderhandelingen openstaat, maar ook dat er geen vertrouwen meer is in de bonden als serieuze onderhandelingspartner.

Lees ook de blog van Jack van der Veen
Stakingen in dc’s Jumbo en AH: Van rituele dans naar Win-Win?

 

Staken tot cao akkoord

‘Op de tiende dag dat we staken, zeggen we met z’n allen: Hallo Jumbo! Wij zijn hier en we gaan door tot er een cao-akkoord ligt. De houding van Jumbo maakt ons alleen maar meer vastberaden. Steeds meer collega’s realiseren zich dat we strijden voor een goede zaak en sluiten zich bij ons aan’, zegt heftruckchauffeur Ilhan Selcuk.. Hij werkt bij het dc van Jumbo in Woerden.

Jumbo geen vertrouwen in vakbonden

Vakbonden FNV en CNV vinden dat de bal bij Jumbo ligt. De supermarkt zegt dat de deur voor onderhandelingen openstaat, maar ook dat er geen vertrouwen meer is in de bonden als serieuze onderhandelingspartner. Ondertussen gaan de stakingen bij de distributiecentra door. Vakbonden menen dat het aan de supermarktketen is om met een nieuw cao-voorstel te komen.

Loonsverhoging Jumbo

Jumbo bood eerder een eenzijdige loonsverhoging van 1,5%; dit tegen het zere been van de bonden. De vakbonden willen onder meer 2,5 procent loonsverhoging en toezeggingen over vaste banen. Een gang naar de rechter door Jumbo om de werkonderbrekingen te beëindigen haalde eerder niets uit.

 

Reageer op dit artikel