nieuws

Langere pauze en stiptheidsacties in Jumbo-dc’s

carrière & mensen 1820

Langere pauze en stiptheidsacties in Jumbo-dc’s

Distributiepersoneel van Jumbo-distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden geeft een vervolg vandaag aan hun stiptheidsacties. Daarnaast, zo meldt FNV, wordt er 11 minuten langer pauze gehouden.

De langere pauzes zijn symbolisch volgens de vakbond. “2,5 procent van de totale werkdag en komt overeen met onze looneis van 2,5 procent”, zegt Hans Beekhuis voorzitter van de FNV-kadergroep Elst en medewerker inkomende goederen bij het distributiecentrum van Jumbo in Elst. Dit dc sluit in 2020 overigens de deuren omdat het supermarktconcern in Nieuwegein een geautomatiseerd dc gaat bouwen.

Er worden minder pallets verwerkt

Het distributiepersoneel in de vijf distributiecentra blijven – nadat Jumbo geen gehoor gaf aan een ultimatum van de bondenactie voeren om het supermarktconcern er toe te dwingen om met de FNV afspraken maakt over een nieuwe cao. Donderdag is de vierde dag dat er in de distributiecentra strikt volgens de regels wordt gewerkt. Normaal verwerken het personeel volgens de vakbond rond de honderd pallets per persoon per dag. Tijdens de stiptheidsacties deze week zijn dat er hooguit vijftig.

Jumbo CEO sprak met actievoerders

Frits van Eerd, CEO van Jumbo, heeft gisteren poolshoogte genomen bij de vijf distributiecentra van zijn supermarktconcern. Volgens FNV was zijn bezoek vooral bedoeld om “zijn oor te luisteren te leggen” bij het distributiepersoneel.

Cao liep op 1 april af

De cao voor de distributiecentra van Jumbo liep op 1 april af. De FNV wil dat er goede afspraken worden gemaakt voor de circa 3.000 werknemers die werkzaam zijn in distributiecentra van het Veghelse supermarktconcern.

‘Bonden zijn weggelopen uit onderhandeling’

Het supermarktconcern heeft eerder deze week laten weten dat deze acties niet in het belang van Jumbo noch van haar medewerkers zijn. Jumbo zegt de cao-gesprekken te willen hervatten op voorwaarde dat de bonden zich houden aan de gezamenlijke afspraak uit 2016 over duurzame loonontwikkeling. Vakbonden hebben deze afspraak tot nu toe naast zich neergelegd en zijn weggelopen uit het cao-overleg. Jumbo heeft de vakbonden vandaag uitgenodigd voor een hernieuwd cao-overleg.

Reageer op dit artikel