nieuws

Jumbo verhoogt lonen personeel distributiecentra, acties gaan door

carrière & mensen 5395

Jumbo verhoogt lonen personeel distributiecentra, acties gaan door

De cao-onderhandelingen voor het distributiepersoneel van Jumbo en Albert Heijn zitten nog altijd muurvast. Daar heeft de eenzijdige loonsverhoging van Jumbo vandaag geen verandering in gebracht.

De circa 3000 logistieke medewerkers van Jumbo treffen op hun loonstrookje over april een 1,5 procent hoger salaris aan. Als bij de concurrentie de lonen harder omhoog gaan, kan daar met terugwerkende kracht nog meer bijkomen. Dat liet de supermarktketen maandag weten. FNV is ontevreden en continueert de acties.

Acties personeel distributiecentra

Jumbo verhoogt de lonen van de medewerkers in de distributiecentra per 1 april met 1,5%. Frits van Eerd, topman van Jumbo: “Door aan te sturen op acties bewijzen de bonden Jumbo en haar medewerkers geen goede dienst.” Jumbo zegt te willen voorkomen dat het personeel de dupe wordt van het gesteggel en heeft daarom eenzijdig een loonverhoging doorgevoerd.

Distributiepersoneel van Jumbo-distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden houden sinds vorige week stiptheidsacties. Daarnaast wordt er 11 minuten langer pauze gehouden.

Jumbo best betaalde werkgevers

Jumbo zegt al tot de best betalende werkgevers in de branche te behoren. Toen het bedrijf vorig jaar een nieuwe cao afsloot met de vakbonden, werd daarbij afgesproken dat er iets gedaan zou worden aan de salarisverschillen in de sector. Daar houden de vakorganisaties zich volgens het bedrijf niet aan. Goed werk moet goed betaald worden, vindt Jumbo. “Maar goed werkgeverschap betekent ook het behouden van een sterke concurrentiepositie. Dat zorgt voor een duurzamere toekomst, wat goed is voor Jumbo én haar medewerkers”, aldus Van Eerd.

Lees ook
Jumbo bouwt landelijk geautomatiseerd dc in Nieuwegein

Cao is meer dan geld

De vakbond is allerminst tevreden met de eenzijdige actie van het supermarktconcern. “Cao is meer dan enkel financiën”, aldus Joyce Mooring, perswoordvoerder FNV. De bond wil een cao met onder andere afspraken om de werkdruk structureel te verlagen door meer echte, vaste banen voor tijdelijke krachten en betere pensioenopbouw. Daarnaast wil het dc-personeel een loonsverhoging van 2,5 procent. Mooring: “We willen dat Jumbo onvoorwaardelijke afspraken maakt met ons. We willen niet wachten op afspraken met Albert Heijn. De acties gaan door.”

Acties bij Albert Heijn

Albert Heijn heeft eveneens een ultimatum ontvangen waarmee de bond een betere cao wil afdwingen voor het distributiepersoneel. Afgelopen vrijdag verliep het ultimatum aan Albert Heijn. Daar worden nu acties voorbereid. Albert Heijn deed volgens de bonden niet alleen een mager loonbod van 1,5 procent, maar zou volgens de bond ook willen korten op de goedkoopste salarisschaal.  AH zegt op zijn beurt dat het een goed voorstel heeft gedaan en gaat graag met de bond in gesprek. Een woordvoerster benadrukt dat veel medewerkers juist positief op het cao-voorstel hebben gereageerd. Over de impact van eventuele acties kon ze nog niet veel zeggen. ‘Ik heb geen glazen bol’, zei ze tegen ANP. ‘Het is afwachten op onder meer de actiebereidheid.’

Reageer op dit artikel