nieuws

ILT verdenkt 11 transportbedrijven van schijnconstructies

carrière & mensen 8619

ILT verdenkt 11 transportbedrijven van schijnconstructies

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft 11 transportbedrijven op de korrel. Ze worden onder andere verdacht van schijnconstructies. Ook sjoemelen met de rij- en rusttijden wordt ze ten laste gelegd.

ILT heeft in maart en april samen met de politie en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) 11 transportbedrijven onaangekondigd gecontroleerd op verdenking van schijnconstructies. De bedrijven zijn gevestigd in Zuid-Holland (5), Noord-Brabant (2), Limburg (2), Flevoland (1) en Amsterdam (1). Namen zijn er niet genoemd.

Schijnconstructies

Hun boekhouding is ingenomen voor nader onderzoek. De controles richten zich naast schijnconstructies op zwartwerken, misbruik van uitkeringen, manipuleren van rij- en rusttijden. Bij schijnconstructies gaat het erom dat personeel dat in dienst is van een buitenlandse vestiging, door de Nederlandse vestiging wordt aangestuurd.

Lees ook
Einde oneerlijke concurrentie truckers stap dichterbij

 

Laks met rij- en rusttijden

In een enkel geval verdenkt de inspectie een bedrijf ervan zijn buitenlandse vrachtauto’s alleen voor vervoer binnen Nederland in te zetten. Dat is aan een limiet gebonden.
Opvallend is dat geen enkel bedrijf de registraties van rij- en rusttijden van de chauffeurs op orde heeft. Het vermoeden is dat enkele bedrijven de registraties manipuleren. In geval van schijnconstructies vraagt de ILT aan buitenlandse inspectiediensten om nadere controles in hun land.

Aanpak oneerlijke concurrentie

De ILT werkt in het Transport Informatie en Expertise Centrum (TIEC) samen met de Inspectie SZW, politie en douane. In 2016 en in 2017 zijn tot nu 64 bedrijven onderzocht. In circa 80 procent van de gevallen stelden de diensten schijnconstructies en/of overige misstanden vast.

Boetes om schijnconstructies

Dat boetes niet worden geschuwd, heeft Transportbedrijf Mulders gemerkt. Het bedrijf kreeg in 2015 een boete opgelegd van 144.000 euro.

Meer rechtszaken om schijnconstructies

Het onderwerp schijnconstructies speelt al veel langer en bij meerdere partijen. De FNV voert diverse rechtszaken hierover.Van den Bosch Transport is al jaren in een juridische strijd verwikkeld.

Ook Farm Trans, Rotra en Vos uit Deventer zijn door de FNV beschuldigd van illegale praktijken. Farm Trans moet Poolse chauffeurs als Nederlander betalen, aldus de rechter in 2016.

FNV in ongelijk

De rechter stelde vorig jaar in de zaak Vos de vakbond in het ongelijk. Wel hangt Vos een boete boven het hoofd van de Inspectiedienst. De zaak Rotra loopt nog. Rotra vindt de beschuldigingen van de FNV  ‘stemmingmakerij.’

 

Reageer op dit artikel