nieuws

Dc-personeel Jumbo voert acties, AH krijgt ultimatum

carrière & mensen 10560

Dc-personeel Jumbo voert acties, AH krijgt ultimatum

De cao-onderhandelingen voor het distributiepersoneel van Jumbo en Albert Heijn zitten muurvast, FNV dreigt met acties in distributiecentra van beide supermarktconcerns. Albert Heijn heeft vanochtend een ultimatum ontvangen. In de dc’s van Jumbo zijn gisteravond – nadat een ultimatum was verstreken – en vanochtend al stiptheidsacties gestart.

Gisteravond liet Jumbo een ultimatum, dat FNV Handel vorig week donderdag afkondigde om te onderhandelen voor een cao, verstrijken. Distributiepersoneel van het Jumbo dc in Raalte is daarop gisteren aan het begin van de avond begonnen met stiptheidsacties, wat er op neer komt dat personeel exact werkt volgens de regels door bijvoorbeeld tijdens het laden en lossen strikt volgens de arbonormen te werken.

Stiptheidsacties ook in overige dc’s

In navolging van hun collega’s in Raalte zijn de werknemers van de overige Jumbo dc’s vanochtend vroeg begonnen met stiptheidsacties. “Jumbo moet met de FNV nu afspraken maken over een goede cao. Waarom moeten wij wachten op de cao supermarkten en de cao AH Logistics? Met z’n allen zorgen wij voor een mooi bedrijfsresultaat, nu moet Jumbo voor een mooie cao zorgen”, zegt Geert Jan Middelbos medewerker uitgaande goederen bij dc Beilen en voorzitter van het FNV Landelijk Vakbondscomité.

Jumbo: “We willen spoedig overleggen”

Jumbo zegt in een reactie de acties te betreuren. “FNV en CNV vinden het kennelijk nodig vinden om met stiptheidsacties te starten. We benadrukken dat deze acties niet in het belang zijn van zowel Jumbo als onze medewerkers”, stelt Claire Trügg woordvoerster van het supermarktconcern. Volgens Trügg is Jumbo altijd bereid geweest constructieve gesprekken te voeren over een nieuwe cao Jumbo voor het distributiepersoneel. “We willen spoedig de cao-gesprekken vervolgen, mits de bonden zich houden aan de gezamenlijke afspraak uit 2016 over duurzame loonontwikkeling.”

‘Bonden zijn weggelopen uit cao-overleg’

Het Veghelse supermarktconcern verwijt de bonden dat zij deze afspraak tot nu toe naast zich neer hebben gelegd en zijn weggelopen bij het cao-overleg. “We hebben de vakorganisaties aankomende donderdag uitgenodigd voor een cao-overleg”, zegt Trügg die ook verwijst naar een persverklaring op de website van Jumbo waarin het standpunt van het supermarktconcern rondom de cao wordt uitgelegd.

Loonsverhoging met terugwerkende kracht

Jumbo blijft daarin onder andere bij het standpunt dat medewerkers geen nadeel ondervinden als de cao later wordt afgesloten want loonsverhoging wordt met terugwerkende kracht tot 1 april doorgevoerd.

Jumbo hanteert vertragingstacktiek

FNV op zijn beurt blijft erbij dat Jumbo een vertragingstactiek hanteert door af te wachten wat de uitkomsten zijn van de cao-onderhandelingen bij Albert Heijn. “Dat argument was echt onvoldoende voor ons om het ultimatum in te trekken. Want in de praktijk moeten de Jumbo-werknemers dus nog steeds wachten op de andere cao’s”, zegt Debbie van Leiden van FNV Handel.

Handreiking Jumbo ‘halfslachtig’

Over het aanbod van Jumbo om te praten zegt Van Leiden: “De werknemers in de dc’s zijn – zeker na deze halfslachtige handreiking – laaiend, en terecht. Tegen Jumbo zeg ik: Als je nou slim bent, dan luister je naar jouw werknemers. Zij willen een cao met onder andere afspraken om de werkdruk structureel te verlagen door meer echte, vaste banen voor tijdelijke krachten.” Daarnaast wil het dc-personeel een loonsverhoging van 2,5 procent.

AH heeft ook een ultimatum ontvangen

Inmiddels heeft de FNV ook zijn peilen gericht op Jumbo concurrent Albert Heijn. De grootgrutter heeft eveneens een ultimatum ontvangen waarmee de bond een betere cao wil afdwingen voor het distributiepersoneel. Als Albert Heijn vrijdagmiddag nog niets van zich heeft laten horen, dan volgen ook daar acties in de distributiecentra.

Zinloos om verder te praten

FNV heeft inmiddels al wel laten weten dat ‘het zinloos is om verder te praten bij Albert Heijn’. “De cao-voorstellen die AH doet, leiden ertoe dat de toekomst van werknemers in de distributiecentra onzekerder wordt”, zegt vakbondsonderhandelaar Özcan Colak tegen het ANP.

Dc-personeel AH verdient loonsverhoging

Volgens hem verdienen de circa 4.500 medewerkers die onder de cao AH Logistics vallen een structurele loonsverhoging. Daarbij zou 900 euro per jaar ‘alleszins redelijk’ zijn, stelt hij. “Eigenlijk is het beschamend dat de twee grootste supermarktketens in Nederland hun mooie winsten niet willen delen met de werknemers”, aldus Colak.

UPDATE: De persafdeling van Ahold, het moederconcern van Albert Heijn, zegt in een reactie op het ultimatum van FNV ‘er van overtuigd te zijn dat een goed cao-voorstel is gedaan’. “Met dit voorstel wordt het beter voor onze huidige medewerkers en uitzendkrachten. Dit kunnen we op de lange termijn alleen waarmaken als we tegelijkertijd meer marktconforme afspraken maken met nieuwe medewerkers. Over de afzonderlijke onderdelen van het voorstel blijven we graag in gesprek met onze medewerkers en de vakbonden.”

Reageer op dit artikel