nieuws

CNV dreigt met acties bij Jumbo Logistiek vanwege cao

carrière & mensen 9432

CNV dreigt met acties bij Jumbo Logistiek vanwege cao
Acties dreigen bij de 5 distributiecentra van Jumbo voor een betere cao. Foto: ANP/Remko de Waal

Supermarktketen Jumbo moet voor aankomende maandag 3 april beginnen met onderhandelingen over een nieuwe cao logistiek voor het logistiek personeel in vijf distributiecentra. Anders volgen er grotere acties en stakingen – in het uiterste geval -worden daarbij niet uitgesloten, zegt CNV-onderhandelaar Kitty Huntjens. Het ultimatum volgt nadat eerder FNV ook een oproep deed om te onderhandelen.

De vakbonden willen al langer dat de supermarktketen met de logistiek medewerkers om de tafel gaat voor een nieuwe cao. Vorige week nog, bood FNV vergeet-me-nietjes aan op het hoofdkantoor van de Jumbo. Een symbolische actie tegen de hoge werkdruk en voor een snellere cao.

Jumbo: ‘lonen liggen bovengemiddeld hoog

Op 1 april loopt de cao van de ongeveer 3.000 distributiemedewerkers af. Jumbo wil pas in juli praten over een nieuwe overeenkomst, omdat ze de cao wil gelijktrekken met branchegenoten. De lonen liggen nu volgens Jumbo bovengemiddeld hoog.

CNV: ‘in uiterste geval stakingen’

Als er op maandag 3 april aanstaande voor 18:00 niet onderhandeld wordt, volgen er steeds hardere acties, zegt Huntjens. Bij andere bedrijven gebeurde dat onder andere door ludieke acties zoals het toeteren met heftrucks of het werken met petjes of hesjes. In een uiterst geval kunnen ook stakingen volgen.

‘Jumbo rekt tijd’

Het ultimatum volgt op vier onderhandelingsronden over een nieuwe cao die op niets uitliepen. Volgens CNV noemde Jumbo die bijeenkomsten “verkennende gesprekken” en geen onderhandelingen. Het is het supermarktconcern er volgens de bond alles aan gelegen tijd te rekken, omdat het concern graag eerst wil weten wat de concurrentie doet met de cao’s. FNV liet eerder al weten dat het supermarktconcern uit Veghel zou willen wachten tot de cao supermarkten en de cao AH Logistics zijn afgesloten.

Meer evenwicht in concurrentiespeelveld

Jumbo verklaarde hierover eind vorige week: “Aangezien de bonden op dit moment niet aan kunnen geven hoe zij de loonverschillen in de sector daadwerkelijk denken te verkleinen en de onderhandelingen aan de andere tafels (GIL, VGL, AH cao) nog volop gaande zijn, kan Jumbo op dit moment nog geen onderbouwd loonbod doen dat recht doet aan de afspraak om meer evenwicht te brengen in het concurrentiespeelveld”, aldus Jumbo dat het distributiepersoneel wel de toezegging deed dat zij in ieder geval kunnen rekenen op een loonsverhoging die met terugwerkende kracht vanaf 1 april wordt doorgevoerd, zodat medewerkers geen nadeel ondervinden als de cao na 1 april wordt afgesloten, meldt de website van Levensmiddelenkrant.

Meer loon voor distributiepersoneel

CNV en FNV willen op hun beurt zo snel mogelijk een nieuwe eenjarige overeenkomst afsluiten waarbij werknemers meer loon zouden moeten krijgen. Ook moet in de cao worden opgenomen wat de verhouding vast en flexibel personeel wordt. Verder eist CNV dat flexibele arbeidscontracten van meer dan negen maanden automatisch een vast dienstverband opleveren.

Eerder conflicten bij Jumbo over cao

De cao onderhandelingen met de distributiemedewerkers hebben al vaker tot conflicten geleid. Vorig jaar maart dreigden de vakbonden met stakingen. Die gingen op het laatste moment niet door, omdat de vakbonden op de valreep een nieuw cao-akkoord sloten.

Cao onrust vaak rond paasdagen

Voor Jumbo is de timing van die onderhandelingen een jaarlijks terugkerend dilemma. Het valt namelijk altijd rond de drukke paasdagen, wanneer een staking bij de distributiecentra extra veel impact heeft. Het zou Jumbo dus goed uitkomen wanneer de onderhandelingen voortaan in de relatief stille zomerperiode plaatsvinden, meldt het Financieele Dagblad vrijdag.

Werkdruk te hoog

Distributiemedewerkers van 5 Jumbo distributiecentra klagen al tijden dat de werkdruk te hoog is. Zij eisen daarom dat meer werknemers een vaste baan krijgen. Nu werkt Jumbo nog voornamelijk met uitzendkrachten en tijdelijke contracten.

Plannen geautomatiseerd dc

Distrifood meldt dat op de achtergrond van de arbeidsonrust ook meespeelt dat Jumbo plannen heeft om in 2020 in Nieuwegein een geautomatiseerd distributiecentrum te openen en het huidige dc in Elst te sluiten. FNV wil graag nu al met Jumbo praten over zaken als scholing, outplacement en meeverhuizen naar Nieuwegein voor het personeel in Elst.

Reageer op dit artikel