nieuws

Prikacties chauffeurs: cao akkoord nog ver weg

carrière & mensen 4463

Prikacties chauffeurs: cao akkoord nog ver weg
cao Transport en Logistiek

Een cao akkoord op korte termijn lijkt een utopie. Vakbonden en werkgevers zijn nog mijlen van elkaar verwijderd. 250 chauffeurs onder aanvoering van FNV hielden vandaag prikacties om hun eisen kracht bij te zeten. Nieuwe acties worden niet uitgesloten.

Bij verschillende transportbedrijven in het land werd vanochtend een prikactie gehouden door vrachtwagenchauffeurs. Zij strijden voor een betere cao. Zeker 250 chauffeurs legden tegelijk om 10:30 uur drie kwartier het werk neer, laat de vakbond in een persbericht weten.

1 cao

Chauffeurs van de transportbedrijven Van der Lee, Geodis, GCA en Den Hartogh deden mee aan de actie. Met de actie willen de chauffeurs en de vakbond hun eisen kracht bijzetten. Een belangrijk onderhandelingspunt is de vorming van 1 cao. De werkgevers (TLN) willen de KNV-cao laten opgaan in de TLN-cao. Onder de KNV-cao vallen circa 40 transportbedrijven en zo’n 8.000 werknemers. Onder de TLN-cao vallen in totaal 140.000 werknemers (chauffeurs en logistieke medewerkers).

Sociale regelingen

De FNV is tegen de samenvoeging omdat daarmee de sociale regelingen uit de KNV-cao komen te vervallen. Het gaat dan om hogere lonen voor chauffeurs in opleiding, vrijstellingen voor nachtarbeid en overwerk voor werknemers van 50 jaar en ouder, overwerktoeslagen voor alle werknemers en extra ATV- dagen voor werknemers die 30 jaar werkzaam zijn geweest in de sector.

Onderhandelingen gaan door

De actie typeert de moeizame onderhandelingen die vanaf begin af aan al op scherp staan. TLN noemt de actie van vanochtend ‘bijzonder’ en lijkt verrast. Maar stelt ook dat de actie geen invloed heeft op de onderhandelingen. De partijen zitten op 14 februari weer om tafel. De kans is klein dat er dan witte rook zal zijn. ‘Hoewel op een aantal punten enige voortgang is geboekt, er op een groot aantal onderdelen van zowel financiële als secundaire aard nog dusdanig grote verschillen bestaan’, aldus TLN.

 

Reageer op dit artikel