nieuws

Bonden gaan acties voeren bij AB Transport

carrière & mensen 3769

Bonden gaan acties voeren bij AB Transport

Chauffeurs van logistiek dienstverlener en vakbonden CNV en FNV gaan bij AB Transport Groep actie voeren. Het overleg donderdag tussen de vakbonden en de directie van de logistiek dienstverlener over het terugdraaien van de vierdaagse werkweek is vastgelopen.

De directie van AB Transport blijft vasthouden aan de vierdaagse werkweek, die per 1 januari verplicht is ingevoerd voor circa zestig chauffeurs van de veevoederdivisie in Heerenveen. De bonden waren het niet eens met deze maatregel, omdat die groot inkomensverlies voor de werknemers zou betekenen.

Bonden: ‘Personeel moet nog minder werken’

Toen de bonden daarop aankondigden acties te zullen gaan voeren, was de directie bereid om – in aanwezigheid van een mediator –opnieuw te overleggen. De bonden schortten daarop een gestelde ultimatum en aangekondigde acties op. De onderhandelaars van de bonden kwamen volgens eigen zeggen donderdag van een koude kermis thuis, omdat AB Transport werknemers nog minder wil laten werken. “De directie is niet bereid om aan de zorgen van de werknemers tegemoet te komen”, zegt Linda Slagter, onderhandelaar namens CNV Vakmensen. “Sterker nog, de directie liet doorschemeren dat alle chauffeurs voortaan op een werkweek van 40 uur gezet zouden worden, als een soort strafmaatregel. Ze maakten gemiddeld zo’n 50-60 uur per week, kun je nagaan wat dat voor hun inkomen zou betekenen.”

Acties zijn in voorbereiding

De invoering van de vierdaagse werkweek laat ook de chauffeurs bij de andere vier divisies niet koud (bij AB Transport Group werken in totaal zo’n 800 mensen). “Zij zien de bui al hangen en vrezen dat ze op een later moment ook aan de beurt zijn”, zeggen zowel Slagter als FNV-onderhandelaar Hans Robijn. “Veel chauffeurs zijn boos en staan achter het voeren van acties. Die gaan we dus nu voorbereiden.”

4-daagse werkweek door veranderende klantvraag

AB-directielid Adriaan Vis liet eerder weten dat de achterliggende gedachte van de invoering van de vierdaagse week in de veevoerdivisie is dat er al veel mensen werken in dit systeem werken. “Van de 185 mensen in deze divisie werken al 75 mensen vier dagen. Daarbij komt dat we te maken hebben met een wijziging in de klantvraag. Wij moeten bijvoorbeeld ook op zaterdag leveren. Dat is niet mogelijk als je kijkt naar ons bestaande aantal chauffeurs en de uren die zij maken want we hebben te maken met de arbeidstijdenwet en de cao.” Volgens Vis is er lang gezocht naar een systeem dat voldoet aan de wet en de geldende cao en de klanteneis. “Deze oplossing zorgt er bovenal voor dat een chauffeur het maximale aantal uren kan maken. Daar is dus uiteindelijk de vierdaagse werkweek uit gerold.”

Uitspraak kort geding

Om de invoering van de vierdaagse werkweek terug te draaien heeft de ondernemingsraad van AB eerder deze maand ook een kort geding aangespannen bij de rechtbank in Leeuwarden. De uitspraak is aankomende woensdag.

Reageer op dit artikel