nieuws

Nieuw cao: vakbonden slijpen de messen

carrière & mensen 9719

Nieuw cao: vakbonden slijpen de messen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao in de transportsector zijn amper begonnen of de gesprekken zijn al op scherp gezet. De vakbonden hebben hun eisenpakket kenbaar gemaakt.

Als het aan de vakbonden CNV en FNV ligt, gaan de werknemers er in de transportsector flink op vooruit. Dat blijkt uit de plannen die zij hebben gepresenteerd. CNV wil dat het loongebouw op de schop gaat. FNV wil 3% loonsverhoging.

Stakingen

De onderhandelingen tussen de werknemers en – gevers voor een nieuwe cao zijn woensdag 26 oktober officieel gestart. De vorige keer ging het allesbehalve soepel. Stakingen kwamen er aan te pas. Een herhaling van de geschiedenis is niet uit te sluiten nu de vakbonden de messen hebben geslepen.

3% loonsverhoging

Egon Groen, cao-onderhandelaar FNV: “Werkgevers jubelen dat het weer goed gaat in de sector. Werknemers merken daar nog helemaal niets van. Het wordt tijd voor structurele verbeteringen voor werknemers.” FNV pleit voor onder meer 3% loonsverhoging, een extra structurele loonsverbetering voor de zeer ervaren chauffeurs en meer zeggenschap over arbeidstijden. Daarnaast zet FNV in op een generatiepact, zodat oudere werknemers minder kunnen gaan werken en er meer echte banen komen voor jonge mensen in de sector.

Loontabel op de schop

CNV Vakmensen pleit voor een nieuwe beloningssysteem. “Flexwerkers moeten een hoger uurloon krijgen, ter compensatie van de onzekerheid waar ze in zitten. En het mes snijdt aan twee kanten, want hiermee stimuleren we ook dat werkgevers sneller iemand in vaste dienst nemen. Dat levert een beter perspectief op, met meer en betere mogelijkheden voor scholing en een betere pensioenopbouw”, aldus Tjitze van Rijssel van CNV.

Beoogd loontabel CNV

  • Loonschaal D-0: € 11,33 (beginnende medewerker met contract voor onbepaalde tijd)
  • Loonschaal D-1: € 12,88 (medewerker met tijdelijk contract)
  • Loonschaal D-2: € 13,91 (ervaren medewerker met contract voor onbepaalde tijd)
  • Loonschaal D-3: € 16,50 (uitzendkracht, 0-urencontract, oproepkracht)

Voor zzp’ers moet een minimumtarief gaan gelden van 37,50 euro per uur.

Vaste vrij dag en gevarengeld

De bond wil voor vrachtwagenchauffeurs ook de mogelijkheid van een vaste vrije dag vastleggen in de cao. Daarnaast wil CNV gevarentoeslag van 50 euro invoeren voor chauffeurs. Van Rijssel: “De ene rit is de andere niet. Als je bijvoorbeeld op Calais rijdt, zit je in een soort oorlogsgebied. Het is echt geen lolletje, daar mag best wat tegenover staan.”

Aanbod werkgevers

TLN dat namens de werkgevers onderhandelt heeft nog geen percentages of bedragen genoemd. Wel laat de belangenbehartiger weten op de site onder meer in te zetten op modernisering van de cao en het tekort aan chauffeurs aan te willen pakken.

Reageer op dit artikel