nieuws

Havenmedewerkers Rotterdam krijgen baangarantie tot 2020

carrière & mensen 8210

Havenmedewerkers Rotterdam krijgen baangarantie tot 2020

Na jaren van strijd hebben de vakbonden en werkgevers in de Rotterdamse haven een akkoord bereikt. Havenarbeiders van de diverse containerterminals krijgen een vierjarige baangarantie.

De vakbonden FNV Havens en CNV Vakmensen, de 6 Rotterdamse containerbedrijven (ECT, APM Terminals, RWG, Matrans, ILS en Unilash) en het Havenbedrijf Rotterdam zijn er uit. Na jaren strijd, is er een akkoord over een pakket maatregelen voor havenmedewerkers die hun baan kwijt raken door oprukkende robotisering of dalende containeroverslag.

Belangrijkste veranderingen

Het belangrijkste resultaat is dat medewerkers tot 1 juli 2020 een baangarantie hebben. De Senioren Haven Fitregeling wordt uitgebreid voor medewerkers vanaf 60 jaar. Tevens is afgesproken dat de 120 medewerkers van het noodlijdende RPS een maatwerkoplossing krijgen aangeboden.

Eind augustus meer duidelijkheid advies

De vakbonden leggen het onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan hun achterban. Vanwege de vakantie zal op zijn vroegst eind augustus duidelijk zijn of het aanbod wordt geaccepteerd. Met het akkoord komt een einde aan jarenlang verbeten strijd. Begin dit jaar staakten medewerkers van  de containerbedrijven nog 24 uur om een 9-jarige werkgelegenheidsgarantie af te dwingen.

 

Reageer op dit artikel