nieuws

‘Tekort aan ICT’ers in met name transport en logistiek’

carrière & mensen 10597

‘Tekort aan ICT’ers in met name transport en logistiek’

Werkgevers in Nederland hebben grote moeite met het werven van ervaren ICT’ers in de transport en logistiek. In een top-10 van moeilijkst vervulbare vacatures worden maar liefst drie posities ingenomen door functies die gerelateerd zijn aan de sector transport en logistiek, blijkt uit onderzoek van salarisdienstverlener ADP.

De wervingsproblemen in vooral de sector transport en logistiek zijn ook een stuk hoger dan voorzien concludeert het jaarlijkse onderzoek van ADP, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim duizend hr-professionals. Ook blijkt uit het onderzoek dat een derde van de hr-professionals momenteel problemen ervaart bij het werven van personeel.

Tekort aan ervaren ICT’ers

Volgens de opstellers van het onderzoek vindt met name de sector transport en logistiek het moeilijk op dit moment om de geschikte en ervaren ICT’ers te werven. Ook de toename van wervingsproblemen bij financiële instellingen blijkt sterker dan verwacht.

Geen vraag naar starters

ADP spreekt van een ‘mismatch’ tussen de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt. Daarbij is er over de gehele linie vooral veel vraag naar ervaren professionals en weinig tot geen vraag naar starters. Qua opleidingsniveau is er de meeste vraag naar mbo’ers en hbo’ers.

Gebrek aan technici en onderhoudspersoneel

In de top tien van moeilijkst vervulbare vacatures staan technici en onderhoudsmedewerkers in de industrie op één. ICT’ers bij financiële instellingen en in de groot- en detailhandel staan daarbij op twee en drie.

Werving online en via beurzen

Om nieuw personeel te vinden, gebruikt het merendeel van de HR-professionals volgens het onderzoek bekende middelen, zoals de website. Daarnaast wordt er vaak contact gezocht met opleidingsinstituten en beurzen. Arbeidsmarktcommunicatie staat dit jaar overigens bij 47 procent van de hr–professionals hoog op de agenda. Vorig jaar gold dit nog maar voor 14 procent, meldt het onderzoek van ADP.

Top 10 van moeilijkst vervulbare vacatures:

  1. Technici en onderhoudsmedewerkers in de industrie (65 procent)
  2. ICT’ers bij Financiële Instellingen (62 procent)
  3. ICT’ers in de Groot- en Detailhandel (57 procent)
  4. Technici en onderhoudsmedewerkers bij overige dienstverlening (47 procent)
  5. Verkoopmedewerkers in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (47 procent)
  6. Technici en onderhoudsmedewerkers in vervoer en opslag (46 procent)
  7. Productie / Operations medewerkers in vervoer en opslag (46 procent)
  8. Verkoopmedewerkers in de Groot- en Detailhandel (43 procent)
  9. ICT’ers in vervoer en opslag (42 procent)
  10. ICT’ers bij overige dienstverlening (40 procent)

Lees ook:

JLN: ‘Werving hbo studenten logistiek moet anders’

Hoe selecteer je logistiek professionals?

 

Reageer op dit artikel