nieuws

Vos wint rechtszaak, maar boete dreigt

carrière & mensen 7838

Vos wint rechtszaak, maar boete dreigt

FNV is door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in het ongelijk gesteld in een kort geding dat zij heeft aangespannen tegen Vos Transport. FNV beticht Vos van uitbuiting van buitenlandse chauffeurs. Wel hangt Vos een boete boven het hoofd van de Inspectiedienst.

Volgens de FNV betaalt het bedrijf uit Deventer zijn buitenlandse chauffeurs het lokale loon terwijl ze recht hebben op een Nederlands inkomen. Ook worden chauffeurs onder druk gezet om de rij- en rusttijdenwet te overtreden en meer ritten in Nederland te rijden dan is toegestaan, aldus de vakbond. Volgens de rechter zijn er onvoldoende aanknopingspunten om de Nederlandse vervoer-CAO op het uitbestede werk voor ritten in het buitenland van toepassing te achten.

Buitenlandse bedrijven

Het hof acht aannemelijk dat de verwante ondernemingen in het buitenland zelfstandig opererende bedrijven zijn. De chauffeurs die de ritten uitvoeren zijn bij die buitenlandse bedrijven in dienst. Bij het uitbestede werk gaat het om ritten die buiten Nederland worden geladen en gelost en de buitenlandse bedrijven voeren niet alleen werk uit dat aan hen wordt uitbesteed door de Nederlandse transportondernemingen, maar voeren ook opdrachten uit van andere (buitenlandse) opdrachtgevers.

Bodemprocedure

De uitspraak van het gerechtshof volgt op een eerder oordeel op 24 augustus 2015. Ook toen werd FNV in het ongelijk gesteld omdat de vakbond haar stelling niet voldoende heeft onderbouwd. Edwin Atema van FNV is niet terneergeslagen: “Wij zitten niet stil en hebben dit risico bewust genomen. Ik zie de rechtszaak niet als een verloren zaak omdat we een goed beeld hebben gekregen van de werkwijze van Vos. Het lijkt meer op een criminele organisatie dan een transportbedrijf.” Atema sluit een bodemprocedure, zoals de vakbond ook tegen Van den Bosch heeft aangespannen, dan ook niet uit. “We hebben bewijzen die ten tijden van deze rechtszaak nog niet beschikbaar waren.”

Boete ILT

Volgens Jules Menheere, directeur Vos Transport gaat het bij FNV inmiddels nergens anders meer om dan moedwillig leugens en laster verspreiden via social media en de pers, om zo het eigen verlies zoveel mogelijk te camoufleren. Menheere doelt onder meer op de boete die Vos boven het hoofd hangt van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).  ILT is voornemend het bedrijf een bestuurlijke boete op te leggen vanwege overtredingen van de rij- en rusttijden, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Vos kan bezwaar maken. Afhankelijk daar van wordt bepaald of er een boete volgt en hoe hoog.

Menheere is ervan overtuigd dat Vos hier met de ILT goed uitkomt en dat er geen boete zal volgen.  Volgens Menheere leidt Vos door de publiciteitsacties van FNV imagoschade. “We zijn van mening dat dit soort amateuristisch gepruts niet tot schade aan ons mooie bedrijf mag leiden,’’ aldus Menheere. Vos overweegt daarom zelf stappen te ondernemen richting FNV.

 

Reageer op dit artikel