nieuws

Vos Transport en Van Den Bosch opnieuw voor rechter

carrière & mensen

Vos Transport en Van Den Bosch opnieuw voor rechter

Vakbond FNV, Vos Transport en Van den Bosch Transporten treffen elkaar in twee afzonderlijk zaken voor de rechter over de inzet van Oost-Europese chauffeurs. Vandaag staan Vos en de vakbond als eerste tegenover elkaar in het Gerechtshof in Leeuwarden.

Vorig jaar won FNV al een rechtszaak tegen Van den Bosch uit Erp over de inzet van Hongaarse chauffeurs die uitbetaald kregen in Hongaarse lonen. De rechter oordeelde toen dat Nederlands loon moet worden betaald als buitenlandse chauffeurs in en vanuit Nederland rijden in dienst van buitenlandse dochterondernemingen.

Roemenen kregen nog minder

Met die uitspraak in de hand spande de bond vorig jaar een kort geding procedure aan tegen Vos Transport, die volgens FNV dezelfde constructie hanteert, maar zijn Roemeense chauffeurs nog minder betaald.

FNV: ‘Vos kocht tijd’

In die zaak wees de rechter in kort geding de vorderingen van FNV af. De rechter oordeelde dat de vorderingen van FNV meer nuance en feitelijke invulling behoeven. Zij leenden zich daarom niet voor toewijzing in een kort geding. Directeur Jules Menheere van Vos liet destijds in een reactie tegen logistiek.nl weten blij te zijn met de uitspraak. Hij hoopte ook dat met deze uitspraak de kous af was. FNV liet bij monde van vakbondsbestuurder Edwin Atema weten dat Vos extra tijd had gekocht, maar dat in een bodemprocedure alsnog zou worden aangetoond dat deze constructie niet mag. Vandaag staan FNV en Vos weer tegenover elkaar bij het Gerechtshof in Leeuwarden in een appelprocedure over deze zaak.

Bodemprocedure Van den Bosch

Volgende week dinsdag dient voor het Gerechtshof in Den Bosch de bodemprocedure zaak die Van den Bosch heeft aangespannen tegen de eerdere uitspraak over de uitbetaling van de Hongaarse chauffeurs.

Complexiteit Europese richtlijn

Operationeel directeur Marcel Wouterse van Van den Bosch zei hierover vorig jaar tegen logistiek.nl. “Er is sprake van een verschil van mening over de toepasbaarheid van de Europese detacheringsrichtlijn. De inhoud van dit tussenvonnis bestempelt de complexiteit van deze richtlijn. De rechter heeft duidelijk gemaakt dat de chauffeurs niet in dienst zijn van ons en dat er geen sprake is van schijnconstructies en postbusfirma’s.”

Lees ook:

‘Foutje’ rechter biedt kansen voor Van den Bosch

Reageer op dit artikel