nieuws

Locatiedynamiek logistieke bedrijven in Brabant het grootst

carrière & mensen

Locatiedynamiek logistieke bedrijven in Brabant het grootst

De meeste grote bedrijven kozen in 2015 voor Noord-Brabant als vestigingslocatie gevolgd door Amsterdam. Voor Noord-Brabant kozen 14 bedrijven met als meest in het oog springend Bol.com in Waalwijk, XPO Logistics in Tilburg en DPD in Oirschot. Deze bedrijven zijn op langere termijn goed voor 2.700 arbeidsplaatsen.

De regio Amsterdam (inclusief Schiphol) volgt Noord-Brabant met 11 bedrijven met onder andere nieuwe (Europese) hoofdkantoren van Samsung, SBM Offshore en Embraer. Deze vestigingen zijn samen goed voor 900 arbeidsplaatsen, blijkt uit het vandaag verschenen jaarlijkse onderzoek van economisch bureau Stec Groep uit Arnhem naar strategische bedrijfsverplaatsingen in Nederland door grote bedrijven. Het gaat hierbij om bedrijven met meer dan 50 arbeidsplaatsen die zich verplaatsen over een grotere afstand van meer dan 25 kilometer.

Database van locatievoorkeuren

Gekeken wordt daarbij naar buitenlandse ondernemingen die voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten, Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand binnen Nederland verhuizen of vestigingen samenvoegen en ‘groeiers’ die elders in ons land een nieuwe vestiging opzetten. Stec Groep houdt een database bij om locatievoorkeuren van bedrijven systematisch te monitoren en sterke en zwakke punten van regio’s te identificeren.

Limburg scoort met Arvato en PVH

Uit analyse van de database over het afgelopen jaar blijkt vooral dat logistiek een opvallend sterke performer is binnen het locatiezoekende bedrijfsleven, waarbinnen met name de provincie Noord-Brabant het goed doet. Dat geldt ook voor de provincie Limburg dat met Arvato (gemeente Gennep), Michael Kors en PVH Europe (beide in logistieke hotspot Venlo) een aantal grote investeerders aantrok. Samen zijn deze drie distributiecentra uiteindelijk goed voor circa 1.900 arbeidsplaatsen. Dit bevestigt volgens het onderzoeksbureau uit Arnhem de positie van Noord-Limburg en Brabant als belangrijke logistieke hotspots in Nederland en Europa.

Gros beslissingen logistiek en distributie

Dat logistiek de bedrijvendynamiek domineert blijkt volgens Stec Groep uit het feit dat meer dan 35 procent van de in totaal 38 zogeheten bovenregionale locatiebeslissingen logistiek en distributie betreffen. Het gaat in toenemende mate om zeer grootschalige distributiecentra (kavels van 10 tot 20 hectare) en daarmee ook een sterke werkgelegenheidsimpuls namelijk vestigingen met 400 tot 1.000 arbeidsplaatsen.

Primark en Huawei kiezen Brabant

Naast de al genoemde namen, springt de komst van onder meer het Europese distributiecentrum van Primark naar Roosendaal ook in het oog. Daarnaast werden er in Noord-Brabant investeringen genoteerd van e-fulfilment dienstverlener Dynalogic in Breda en de Chinese smartphone gigant Huawei in Eindhoven.

Hoogste locatiedynamiek sinds crisis

Volgens de opstellers van het onderzoek trekt in zijn algemeenheid de bovenregionale locatiedynamiek van bedrijven in Nederland aan door de economische groei. Namen bedrijven in 2014 maar 28 grote locatiebeslissingen, in het afgelopen jaar steeg dit aantal volgens het Stec-onderzoek naar 38; de hoogste investeringsdynamiek sinds 2007. Het gaat daarbij in totaal om ruim 8.000 arbeidsplaatsen.

Stec: grootschalige logistiek domineert

Peter van Geffen: “We verwachten voor de komende jaren dat het aantal beslissingen weer op het niveau komt van voor de crisis. De toenemende vraag naar grootschalige logistiek zal het beeld blijven domineren. Het gaat om groei en verplaatsing van grote operaties in de distributie voor Nederland en voor Europa. Ook industriële bedrijven zullen meer en meer logistieke ondernemingen worden.”

Arbeidspotentieel steeds belangrijker

Een andere trend is dat logistieke bedrijven, naast traditionele factoren als transportkosten en bereikbaarheid, ook steeds meer belang hechten aan voldoende arbeidspotentieel in hun overweging om zich ergens te vestigen. “Met deze factor samen met de beschikbaarheid van grote kavels en het snel operationeel kunnen zijn, kunnen gemeenten en regio’s de komende jaren het verschil maken”, aldus Van Geffen.

Reageer op dit artikel