nieuws

Jumbo: “Niemand gebaat bij acties distributiecentra”

carrière & mensen

Jumbo: “Niemand gebaat bij acties distributiecentra”

De acties van FNV deze week bij de distributiecentra van Jumbo in aanloop naar de cao-onderhandelingen zijn, zo reageert het supermarktconcern, ‘onbegrijpelijk en voorbarig’. Dat geldt volgens Jumbo ook voor de mogelijke staking in de Centrale Slagerij in Beilen.

“Er is pas één onderhandelingsgesprek geweest in een reeks van geplande overleggen en nu al komt de FNV met acties. Daar is niemand bij gebaat. Onze insteek bij deze cao onderhandelingen is om Jumbo sterk en toekomstbestendig te houden voor de organisatie en haar magazijnmedewerkers. Jumbo wil een cao die daarbij past.”, zegt Jumbo-woordvoerder Claire Trügg.

Loonontwikkeling boven martktniveau

Jumbo zet daarbij volgens eigen zeggen in op een loonontwikkeling die aansluit bij de sector en waarmee het supermarktconcern zich niet uit de markt prijs. Trügg: “Ter indicatie: op dit moment verdient een gemiddelde distributiemedewerker in onze distributiecentra al circa 10 procent meer dan bij veel van onze concurrenten.”

Meer keuzevrijheid rooster

Verder wil Jumbo afspraken maken over een flexibeler en eenvoudiger roostersysteem dat past bij de wensen van onze medewerkers (meer keuzevrijheid) en ontwikkelingen binnen de sector (meer flexibiliteit). “Daarbij speelt duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers een even zo grote rol.”

Eisen FNV onrealistisch

Wat de FNV nu op voorhand eist, vindt Jumbo niet realistisch. “Zeker gezien het feit dat de onderhandelingen nog moeten starten.”

Baangarantie slagerij onredelijk

Over de voorgenomen verkoop van Centrale Slagerij in het distributiecentrum in Beilen zegt Trügg dat de eisen die FNV stelt onrealistische eisen. Trügg: “De FNV eist een garantie van vijf jaar op gebied van werkgelegenheid. Los van het feit dat deze garantie binnen onze branche nergens voorkomt, is het daar nu nog echt veel te vroeg voor. Pas als er geïnteresseerde kopers zijn, kunnen wij met die partijen in gesprek gaan over de werkgelegenheid. Daar zullen wij alle vakbonden dan ook bij betrekken.”

Geen koper in beeld

Volgens Jumbo wordt op dit moment de voorbereiding getroffen van het verkoopproces van de slagerij in Beilen. “Er is nog geen koper in beeld. Behoud van werkgelegenheid is een belangrijk uitgangspunt bij de verkoop.”

Onnodige stemmingmakerij FNV

Jumbo is vooral geïrriteerd over het feit dat de bond gelijk dreigt met acties. “De FNV negeert – tot op heden – iedere kans om tot afspraken te komen. Ondanks onze pogingen daartoe. We hebben er geen enkel probleem mee dat de bond medewerkers informeert en ook leden probeert te werven, maar onnodige stemmingmakerij of actie betreuren wij ten zeerste.  Dat is niet in het belang van de medewerkers.”

Reageer op dit artikel