nieuws

Acties op stapel bij distributiecentra Jumbo

carrière & mensen

Acties op stapel bij distributiecentra Jumbo
Acties dreigen bij de 5 distributiecentra van Jumbo voor een betere cao. Foto: ANP/Remko de Waal

Vakorganisatie FNV houdt deze week acties bij distributiecentra van Jumbo. De vakbond is boos over de voorstellen van Jumbo voor een nieuwe cao voor het personeel in de distributiecentra. Komende week wordt op een aantal locaties tijdens de pauzes actie gevoerd. In Beilen wordt zelfs gestaakt.

‘Supermarktketen Jumbo wil heel veel verslechteringen doorvoeren. Die moeten van tafel vóór de volgende cao-onderhandelingsronde op 3 maart. Jumbo wil totale willekeur bij de inzet van mensen in de dc’s, en lonen die, afgezet tegen inflatie, dalen in plaats van stijgen: 1,5 procent over 18 maanden’, meldt FNV vandaag.

In Jumbo-dc’s heerst jaagsysteem

Volgens de bond houden de voorstellen nog meer verslechteringen in voor het personeel. “De overurentoeslagen zouden vrijwel volledig verdwijnen, mensen moeten op commando van het management langer of korter werken afhankelijk van het seizoen en in de dc’s heerst het ‘jaagsysteem’: elke medewerker moet een minimaal aantal colli verwerken, anders is het een slechte beoordeling en vervolgens exit.”

Harde acties dreigen in Beilen

Vooralsnog betreft het acties tijdens de pauzes. Het voornemen van Jumbo om de centrale slagerij in Beilen, nog een erfenis van de overname van Super de Boer, meldt Distrifood,  zorgt voor hardere acties. Hier wordt komende vrijdag gestaakt. “Werknemers willen dat Jumbo de huidige arbeidsplaatsen garandeert tot 1 januari 2021, of daarover afspraken maakt met de koper”, stelt FNV. Jumbo is gevraagd om een reactie. Een woordvoerder laat weten dat het supermarktconcern een reactie in voorbereiding heeft.

Voor de acties in de dc’s is een schema vastgesteld:

DC Woerden: 23 februari , 11.30-13.00 uur
DC Breda: 24 februari, 11.30-13.30 uur
DC Beilen: 25 februari, 10.15-12.15 uur
DC Elst: 25 februari, 11.45-12.15 uur
DC Raalte: 25 februari, 18.00-19.00 uur
DC Veghel: wordt later bekend

 

Reageer op dit artikel