nieuws

AB Agri Transport geeft Poolse chauffeurs Nederlands contract

carrière & mensen

AB Agri Transport geeft Poolse chauffeurs Nederlands contract

Een primeur in de Europese transportsector. AB Agri Transport is het eerste transportbedrijf in Europa dat twee buitenlandse vestigingen heeft gesloten en de chauffeurs een Nederlands contract heeft gegeven.

Het fusiebedrijf AB Agri Transport  heeft 86 Poolse chauffeurs een Nederlands contract gegeven. Ze zijn in vaste dienst met Nederlandse cao-voorwaarden. Adriaan Vis, directeur van AB Agri Transport (niet bereikbaar voor een reactie)  zegt hierover in het NRC: “Dit kost ons bedrijf serieus geld. Het kan ook alleen als onze opdrachtgevers bereid zijn hogere tarieven te betalen. Die zien ook het nut en de noodzaak hiervan. Wij houden ons graag aan de wet- en regelgeving, u natuurlijk ook, zeggen we dan en dat bevestigen ze. Maar je verliest ook weleens een klant. Met name in de versnipperde sector van het koeltransport. Doodziek word ik ervan. Mijn grote angst is dat we onszelf uit de markt prijzen.”

Revolutionair

Edwin Atema van FNV:  “Dit is het eerste transportbedrijf in Europa dat twee vestingen heeft dichtgegooid, de wagens heeft terug gevlagd en de chauffeurs op de Nederlandse loonlijst hebben geplaats, waar ze feitelijk ook werken. Dat is revolutionair.” Vis: “We hoeven niet het beste jongetje van de klas te zijn. We zijn gewoon een volwassen bedrijf dat volwassen afspraken maakt.”

Schijnconstructies

Atema noemt de stap van AB Agri Transport een ‘goed signaal’ voor de sector. “Omdat zo’n groot bedrijf zich uitspreekt voor meer controle en handhaving en de sector schreeuwt daar om.” Atema, die namens de FNV al jaren strijd tegen schijnconstructies in de transportsector, verwacht dat deze stap een sneeuwbaleffect kan zijn voor andere gevallen: “Deze chauffeurs laten andere Poolse collega’s die bijvoorbeeld rijden voor Farmtrans, hun loonstrookje zien en vertellen hoe het proces is verlopen.” Andere bekende rechtszaken, naast het geval Farmtrans, die FNV voert tegen transportbedrijven zijn: : Van den Bosch, Mulders, Rotra en Vos.

FNV Vervoer en Nautilus wil dat er een einde komt aan sociale dumping in de Europese transportsector. De vakbond heeft daarom samen met European Transport workers Federation (ETF) de petitie ‘Fair Transport in Europe’ aan minister Asscher overhandigd.

Reageer op dit artikel