nieuws

Bonden hervatten overleg met havenbedrijf Rotterdam

carrière & mensen

Bonden hervatten overleg met havenbedrijf Rotterdam
Havenmedewerkers uit de containersector houden een 24 uursstaking in de Rotterdamse haven. Ze eisen een garantie dat er tot juli 2020 geen gedwongen ontslagen plaatsvinden. FNV en CNV vrezen dat er in de containersector honderden banen verloren gaan door de komst van de sterk geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte. Foto: ANP

Nieuwe verkennende gesprekken over het arbeidsconflict in de containeroverslag worden maandag hervat. De vakbonden zitten dan om tafel met Havenbedrijf-directeur Allard Castelein. Beide kampen bevestigen dit vrijdag.

Castelein praat eerst met de afzonderlijke delegaties van zowel werkgevers als werknemers. Hij wil onderzoeken of de eerder afgebroken onderhandelingen kunnen worden vlotgetrokken.

Havenbedrijf: gezamenlijk overleg

Tegen het Financieele Dagblad (FD) zegt een woordvoerder van het havenbedrijf dat de gesprekken maandag bedoeld zijn om enkele oplossingsrichtingen aan de partijen voor te leggen. Het havenbedrijf streeft er naar – zo meldt het FD – om aankomende dinsdag weer een gezamenlijk overleg te hebben. Over de inhoud daarvan wil de woordvoerder niets zeggen. “Onze indruk is dat de verschillen tussen partijen niet zo groot zijn.” Voor een deel ligt het volgens de woordvoerder aan de formulering in het door de bonden afgewezen eindbod van de werkgevers.

Garanties werkgelegenheid

“We hopen dat deze verkenning oplevert dat we de onderhandelingen kunnen hervatten. We willen een convenant dat echt perspectief biedt voor de werknemers, met garanties voor de werkgelegenheid”, zegt CNV-bestuurder Albert van Damme tegen het AD. FNV-vakbondsleider Niek Stam zegt tegen diezelfde krant: “Ons eerste doel is bereikt.”

APMT-R sluit wel akkoord

Ook terminalbedrijf APMT-R doet nog mee aan de pogingen een sectorakkoord te bereiken over banenbehoud. Deze terminal sloot gisteren buiten de vakbond om een akkoord met de or, meldt het FD. Volgens het management en de or van APMT zijn de voorwaarden van dit akkoord beter dan het eindbod dat de werkgevers als collectief op 11 december op tafel legden. Dit bod werd toen door de bonden afgewezen, die daarop vervolgens een ultimatum stelden.

Juridische status

Als de werknemers (600 in totaal, red.) van APMT-R akkoord gaan met de voorwaarden, wordt die volgens het FD als bijlage bij hun arbeidscontract gevoegd. Dat is noodzakelijk omdat het akkoord geen juridische status heeft, zoals dat met een cao-akkoord met de bonden wel het geval is.

Werk wordt hervat

Het conflict in de haven beleeft sinds donderdag de eerste stakingsdag. Het werk wordt vrijdag om kwart over drie – als de middagploeg aantreedt- weer hervat. Er wordt gestaakt bij de terminalbedrijven Delta Terminal van ECT, Uniport en Rotterdam World Gateway (RWG).

Reageer op dit artikel