nieuws

Docdata pakt Nederlandse taal op werkvloer aan

carrière & mensen

Docdata pakt Nederlandse taal op werkvloer aan

Docdata wil dat zijn medewerkers beter de Nederlandse taal beheersen. Reden voor het e-commerce bedrijf het Taalakkoord te ondertekenen.

Docdata ondertekent op dinsdag 8 december, net als 34 andere bedrijven, samen met minister Asscher het Taalakkoord. Het initiatief van het ministerie van Sociale Zaken moet de Nederlandse taal op de werkvloer verbeteren.

Minder verzuim

Naast het aanbieden van taalcursussen en het geven van voorlichting staat het bespreekbaar maken van taalproblemen centraal. Betere taalbeheersing moet zorgen voor meer werkplezier, minder verzuim, betere communicatie en een verhoogde veiligheid.

Vlot en efficiënt

Docdata uit Waalwijk  is een van de ondertekenaars. Jos Goedhart, HR Manager bij Docdata. “We kunnen nooit precies voorspellen wat er besteld gaat worden op een dag. Soms moet je ineens veertig mensen van de ene naar de andere productielijn verplaatsen. Daarom vindt er voortdurend overleg plaats op de werkvloer.
Een goede mondelinge beheersing van het Nederlands is belangrijk voor een vlotte en efficiënte communicatie. Met de instroom van nieuwe buitenlandse medewerkers is het aanbieden van taalles een onderdeel van het HRM-beleid van Docdata geworden. Momenteel volgen er tachtig medewerkers een taaltraining.”

Vervolgcursussen

Goedhart is positief over de resultaten van de taaltrainingen. “Onze medewerkers kunnen vrijwel allemaal allen het Nederlands nu goed verstaan. Soms is er nog een beetje schroom om zelf ook Nederlands terug te spreken, maar met vervolgcursussen hopen we dit weg te nemen en de medewerkers nog taalvaardiger te maken. Tegen andere bedrijven die overwegen om te investeren in taal zou ik zeggen: gewoon doen! Ook al vergt het investeringen en tijd, het heeft ongetwijfeld een positief effect.”

Taalles DB Schenker

DB Schenker Logistics heeft de stap al genomen. De logistiek dienstverlener verbetert de Nederlandse taal onder medewerkers door het aanbieden van klassikale en individuele cursussen. De klassikale lessen zijn vorig jaar in samenwerking met Manpower al begonnen op de vestiging in Breda. Daarnaast worden op andere locaties individuele taallessen aangeboden.

Taalakkoord

Meer dan 700.000 werknemers hebben moeite met lezen, schrijven en communiceren in het Nederlands. Met het Taalakkoord moedigt het ministerie werkgevers  en branche- en koepelorganisaties aan taal op de werkvloer prioriteit te maken. Het Taalakkoord maakt onderdeel uit van de kabinetsvisie op taal en geletterdheid.

Reageer op dit artikel