nieuws

Wilde actie bij distributiecentrum Jumbo Raalte

carrière & mensen

Wilde actie bij distributiecentrum Jumbo Raalte

Vrachtautochauffeurs hebben vanochtend een wilde actie gehouden bij het distributiecentrum van Jumbo in Raalte. De chauffeurs protesteerden tegen de aanstaande sluiting van het dc.

Met de wilde actie protesteerden de chauffeurs in alle vroegte vanochtend tegen de sluiting van het distributiecentrum. “We hebben externe chauffeurs laten vertrekken omdat ze anders de poort niet meer uit zouden komen”, zegt een woordvoerder van de chauffeurs. Daarna ging de poort dicht en kwam er enkele uren niemand meer binnen, meldt de website van RTV Oost.

Inzet politie

Uiteindelijk is de actie op last van Jumbo gestopt meldt de woordvoerder. “Er werd gedreigd met de politie en we zouden de schade uit eigen zak moeten betalen. Toen hebben we in overleg met de bonden besloten weer aan het werk te gaan.”

Ontslag oudere chauffeurs

Vanmiddag is er een gesprek tussen een afvaardiging van de chauffeurs, de vakbonden en de werkgever. Naast de sluiting van het dc zijn de chauffeurs vooral ook boos over het ontslag van vijftien oudere chauffeurs van boven de 55 die nu een procedure hebben lopen bij vakbond FNV, meldt het Brabants Dagblad.

Jumbo schendt afspraken

“Het is technisch een zeer gecompliceerd verhaal”, zegt Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten tegen diezelfde krant. “Er zijn twee regelingen in het sociaal plan voor ouderen. In een ervan worden chauffeurs gedwongen vervroegd met pensioen te gaan. Maar dan moeten ze dat eigenlijk zelf betalen. De schade kan dan oplopen tot 30.000 euro. Dat is onacceptabel. Daarmee schendt Jumbo ook de afspraken die in 2012 zijn gemaakt. Ik snap heel goed dat de mensen daartegen in het verweer komen”, aldus de vakbondsbestuurder.

Geen mededelingen

Jumbo-woordvoerder Maurice Nieuwland laat aan Distrifood weten dat de staking iets is tussen medewerkers en de werkgever. “Verder doen wij daarom geen mededelingen over dit incident”, aldus Nieuwland. Begin september vorig jaar werd bekend dat het regionale droge kruidenierswaren (DKW) dc aan de Almelosestraat in Raalte zou sluiten. Bij het voormalige C1000-dc, dat volgende week de deuren sluit, werken 250 mensen in vaste dienst aangevuld met 250 flexwerkers.

Reageer op dit artikel