nieuws

Arthur van Dijk (TLN): ‘hoger basisloon chauffeurs

carrière & mensen

Arthur van Dijk (TLN): ‘hoger basisloon chauffeurs

Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil zo snel mogelijk weer met de bonden onderhandelen over onder andere een hoger basisloon voor vrachtwagenchauffeurs. Volgens TLN-voorzitter Arthur van Dijk maakt dit het beroep van truckchauffeur weer aantrekkelijker.

Van Dijk deed deze uitspraak afgelopen vrijdag in de Nationale Autoshow van BNR. De TLN-voorman wil, om verdere vergrijzing in de sector tegen te gaan, op termijn weer om tafel met bonden om tot een betere cao voor vrachtwagenchauffeurs te komen. “Dat moet het beroep weer aantrekkelijker maken. Nu zie je dat chauffeurs heel veel overuren moeten maken voor een acceptabel loon. Het is ons in dit rondje cao nog niet gelukt, maar we willen er wel naartoe dat toeslagen op overuren minder belangrijk worden en het basisloon wat omhoog gaat.”

Geen loonsverhoging drie procent

Deze uitspraak van de TLN-voorzitter is opmerkelijk, aangezien in de afgelopen (moeizaam verlopen) cao-onderhandelingen transportwerkgevers absoluut niet wilden ingaan op de looneis van drie procent van de bonden.

Functie van chauffeur verandert

Van Dijk wist ook tijdens de BNR-uitzending vrijdag te melden dat het karakter van de functie van vrachtwagenchauffeurs de komende jaren dan behoorlijk gaat veranderen. Chauffeurs worden volgens hem veel meer een ‘operator’. “Transportbedrijven zijn veel meer logistieke operators geworden. Kortom: de chauffeur wordt veel meer een onderdeel van een keten van logistiek. Nieuwe technieken zullen een nieuw soort chauffeur aantrekken, omdat al die technieken ook invloed zullen hebben op de auto’s. Ik denk dat we aan de vooravond staan van een nieuwe vrachtwagenrevolutie”, aldus Van Dijk die ook in het BNR-programma stelde dat de sector de komende drie jaar behoefte heeft aan zeker tienduizend nieuwe vrachtwagenchauffeurs.
“Er komt een tekort aan chauffeurs doordat circa tien procent van de chauffeurs op dit moment 61 of ouder is. Gevolg is dat er de komende jaren veel chauffeurs met pensioen zullen gaan.”

Reageer op dit artikel