nieuws

‘De Euroknaller van 2014

carrière & mensen

‘De Euroknaller van 2014

Teun de Laat werd vorig jaar verkozen tot Jong Logistiek Talent en bracht zijn verhaal met verve, onder andere in Logistiek Magazine. Wie wordt zijn opvolger?

Voor zijn werkgever Heijmans Materieelbeheer uit Rosmalen ontwikkelde De Laat de zogeheten ‘euroknaller’: transport voor één euro bij het plaatsen van een tijdige materiaalbestelling. Met zijn euroknaller wist hij de traditionele bouwwereld te interesseren voor logistiek en de kosten die daarmee zijn gemoeid. “Goed plannen in de bouw blijkt erg lastig, maar het paradoxale daarin is dat deze sector juist logistiek is”, aldus De Laat tijdens zijn presentatie bij de Jong Logistiek Talent van het Jaar verkiezing. Belangrijkste wapenfeit van De Laat is dat hij door het aantrekkelijker maken van het transport, tachtig procent van de spoedzendingen binnen Heijmans wist om te zetten naar tachtig procent geplande zendingen.

“In 2010 zag ik tijdens mijn stage bij Heijmans als transportplanner dat onze uitvoerders hun bestellingen op het laatste moment deden en die ook graag het liefst dezelfde dag nog wilden ontvangen. Er werd niet vooruit gekeken. Ik heb daar vervolgens een Lean Six Sigma-onderzoek aan gewijd. De vraag die naar voren kwam was: “Hoe zorgen we ervoor dat spullen wel op tijd worden besteld?” Daaruit ontstond de euroknaller. Dat betekent dat materieel van A naar B wordt getransporteerd voor 
1 euro, mits er minimaal vijf dagen van tevoren wordt besteld.” Dit idee bleek vanaf dag één een succes. De Laat: “Mensen gingen gelijk overstag toen we ze er op wezen dat bij een tijdige bestelling de levering voor 
1 euro zou gebeuren.”

Deze aanpak leverde een flinke reductie op in de transportkosten. “Grote winst is dat we bestellingen beter kunnen bundelen doordat we ze nu gemiddeld vijf dagen van tevoren ontvangen. De beladingsgraad van de vrachtwagens hebben we kunnen verhogen, waardoor we minder externe transporteurs hoeven in te huren. De euroknaller heeft het eerste jaar een besparing van ongeveer 200.000 euro opgeleverd. Hieruit blijkt dat een beloningsmaatregel veel beter werkt dan straffen.”

Als prijs voor zijn uitverkiezing mocht De Laat zijn presentatie ook houden tijdens de Strategic Summit Supply Chain & Logistiek. “Dat was een mooie ervaring, want daar is de logistieke top van Nederland aanwezig. Ik kreeg veel complimenten, vooral ook omdat met deze eenvoudige maatregel veel is bereikt.”

Reageer op dit artikel