nieuws

Logistieke healthcheck: ‘veranderingen laten slagen

carrière & mensen

Logistieke healthcheck: ‘veranderingen laten slagen

Het merendeel van de logistieke verandertrajecten mislukt. Medewerkers die een verandering moeten dragen zijn vaak onvoldoende betrokken. De logistieke healthcheck van startup GetYessed moet hier verandering in brengen. Het bedrijf presenteert zich voor het eerst op de beurs ICT en Logistiek.

In de aanpak van GetYessed, het nieuwe bedrijf van drie oud Ahold managers, speelt sociale innovatie een belangrijke rol. Het talent van de individuele medewerker en de kracht van het team staat centraal. GetYessed zorgt ervoor dat ze gehoord worden en dat er een verbinding tussen de strategie van een bedrijf en de werkvloer wordt gemaakt. Drijvende krachten achter GetYessed zijn Marcel Herwegh, Rachel van den Berg en Martijn Mevissen.

Verbinding mens en systeem

Meestal wordt er bij een software implementatie goed naar het proces gekeken, maar is de verbinding tussen mensen en systemen niet altijd goed, legt Martijn Mevissen uit. “Een verandertraject wordt vaak onderschat. Medewerkers worden er onvoldoende bij betrokken. Door hen juist een podium te bieden en onderdeel van de implementatie te maken krijgt de verandering de juiste impact en wordt weerstand tegen het systeem voorkomen.”

Logistieke healthcheck

Hoe gaat GetYessed in de praktijk te werk? Een van de adviseurs doet in twee dagen een logistieke healthcheck bij het bedrijf. De logistieke consequenties van de bedrijfsstrategie worden getoetst. Eenmaal de vinger op de zere plek, zorgt GetYessed voor advies en de nodige verbindingen tussen systemen, processen en mensen. “De IT partner brengt de intelligentie, wij zorgen voor de verbinding tussen ratio en emotie”, aldus Rachel van den Berg. “Het project moet in het dna van de mensen gaan zitten, hun harten moet ervan harder gaan kloppen. Je betrekt ze door enerzijds te communiceren over het project, maar ook door ze vanaf het begin mee te laten praten, al aan de tekentafel.”

Onverwacht talent

Van heftruckchauffeur tot directeur, als ze met elkaar in een projectgroep zitten, leren ze elkaar beter begrijpen en heeft een veranderingsproject grotere kans van slagenis de boodschap van GetYessed. Van den Berg: “Vanuit betrokkenheid komen vaak de beste voorstellen voort, onverwachte talenten komen naar boven. Hierdoor kun je 20 procent op de kosten besparen. Als je de mensen vergeet kost het project je uiteindelijk veel meer.” Ook bij grote mechanisatieprojecten waarbij uiteindelijk arbeidsplaatsen verloren gaan is het betrekken van de orderpicker belangrijk. “Je blijft mensen nodig hebben die op de knop moeten drukken.”

De reden voor Herwegh, Van den Berg en Mevissen om op ICT en Logistiek met een stand te staan (C030) is om hun nieuwe bedrijf te presenteren en in contact te komen met IT leveranciers waarmee ze kunnen samenwerken bij IT implementatieprojecten in de retail. Mevissen: “Gezien onze achtergrond, ligt daar onze expertise. Andere projecten sluiten we echter niet uit.”

Reageer op dit artikel