nieuws

Ruim 450 banen verdwijnen bij Flextronics Venray

carrière & mensen

Ruim 450 banen verdwijnen bij Flextronics Venray

Logistiek dienstverlener Flextronics in Venray schrapt 450 banen. Het gaat om vijftig vaste medewerkers en 400 mensen met een tijdelijk contract. Vakbond De Unie heeft dat vandaag bekend gemaakt. Vakbonden zijn ontstemd over het sociaal plan en vinden dat dit plan ‘riekt naar chantage’.

Flextronics in logistieke hotspot Venray is volgens De Unie drie grote opdrachtgevers kwijtgeraakt: Apple, Juniper en HP. Bij het bedrijf zijn nu nog vijfhonderd mensen in vaste dienst. De logistiek dienstverlener heeft daarnaast flexwerkers in dienst.

Bizar sociaal plan

Volgens De Unie heeft Flextronics met goedkeuring van de ondernemingsraad buiten de bonden om een sociaal plan opgesteld voor het vaste personeel dat wordt ontslagen. Volgens deze vakbond is er sprake van een bizar sociaal plan dat riekt naar chantage want als een werknemer vrijwillig ontslag neemt, dan krijgt hij een veel hogere ontslagvergoeding dan wanneer die wordt getoetst bij uitkeringsinstantie UWV. “Bizar want mensen worden bijna om financiële redenen gedwongen om hun rechtspositie prijs te geven”, zegt Dirk van Gestel van De Unie tegen Dagblad De Limburger.

Juridische ondersteuning

De Unie adviseert op haar website dringend dat iedere medewerker van Flextronics die ontslag boven het hoofd hangt zich goed moet laten adviseren door een ter zake kundige jurist. “Het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst is niet altijd verstandig. Zo constateren wij een zogenaamde ‘finale kwijting’ in de vaststellingsovereenkomst (nodig om in aanmerking te komen voor een ontslagvergoeding, red.). Het ondertekenen van een dergelijke bepaling kan soms verstrekkende gevolgen hebben later bij het vaststellen van een WW-uitkering, aldus de vakbond.

Flextronics: ‘Er ligt een goed sociaal plan’

Net als eerder deze week wil Flextronics directeur René Richters ook nu niet inhoudelijk reageren op de beschuldiging van chantage door de bonden. Richters zegt op de site van dagblad de Limburger dat het sociaal plan de toets der kritiek kan doorstaan. “Partijen buiten de ondernemingsraad en Flextronics bevestigen dat er een goed sociaal plan ligt”, aldus Richters.

Logistiek in Venray doet het ‘nog goed’

De Venrayse wethouder Jan Loonen van Economie zegt in een reactie tegen regionale omroep L1, dat de logistieke sector het in het algemeen nog goed doet in zijn gemeente . Enkele van de door Flextronics verloren opdrachtgevers zijn naar andere Venrayse bedrijven gegaan, aldus de CDA-wethouder. Hij vindt het slim dat Flextronics de vaste banen zoveel mogelijk behoudt en banen schrapt uit de flexibele schil. “Als ze weer orders binnenhalen kunnen dan weer snel mensen worden aangetrokken”, aldus Loonen tegen L1. Vandaag horen de werknemers wie kan blijven en wie wordt ontslagen.

Reageer op dit artikel