nieuws

Grote onrust onder personeel Bakker Logistiek

carrière & mensen

Grote onrust onder personeel Bakker Logistiek

De reorganisatieplannen van Bakker Logistiek zorgen voor grote onrust onder het personeel. Vakbondsbestuurder Reinier Stroo van FNV Bondgenoten beticht de logistiek dienstverlener er onder andere van dat personeel onder druk wordt gezet om onder slechte voorwaarden akkoord te gaan met ontslag. Ook is het verwijt dat Bakker vooral af zou willen van ‘zwakke, zieke en lastige medewerkers’.” Bakker-directeur Herman Roose benadrukt dat het reorganisatieplan dat in december is gepresenteerd ongewijzigd blijft.

In december kondigde Bakker Logistiek aan dat het enkele tientallen banen zou gaan schrappen. Volgens de directie van de logistiek dienstverlener met vestigingen in onder andere Zeewolde, Zwolle, Tilburg en Heerenveen, zou het vooral gaan om mensen in ondersteunende functies.

Bakker zet druk op personeel

Nu blijkt dat het management volgens de bonden meer mensen wil ontslaan. Ook chauffeurs en magazijnpersoneel wordt gevraagd uit dienst te treden. Ook zou er volgens de bonden op medewerkers druk uitgeoefend worden om onder zeer slechte voorwaarden akkoord te gaan met ontslag. “Begin december maakte Bakker bekend dat het wilde gaan reorganiseren. Toen hebben we gezegd kom met een sociaal plan en dan praten we verder. Vervolgens is het management achter onze rug om met mensen in gesprek gegaan om van ze af te komen met zogeheten vaststellingsovereenkomsten.
Deze overeenkomst stelt een werkgever op wanneer hij of zij met de werknemer afspraken maakt over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. We hebben de mensen geadviseerd dit niet te tekenen omdat het gaat om schamele vergoedingen”, zegt Reinier Stroo bestuurder van FNV Bondgenoten.
Herman Roose op zijn beurt stelt dat de plannen zoals die in december zijn gepresenteerd ongewijzigd zijn. “Wat FNV zegt is niet zo. Ik heb het plan in december toegelicht aan Omroep Flevoland en dat blijft zo, wat inhoudt dat er tientallen banen zullen verdwijnen binnen de back office. De reorganisatie betekent dus niet dat ook magazijnpersoneel en vrachtwagenchauffeurs worden ontslagen.”

Directie moet meer openheid geven

Stroo beweert dat nog altijd onduidelijk is van hoeveel mensen Bakker nu exact af wil. “Het zou gaan om tussen de dertig tot veertig mensen maar het zal mij niet verbazen als het er meer zijn. Daarom willen we ook dat het management meer openheid verschaft.” Roose zegt daarover: “Hij moet zich eerst bij ons melden en dat heeft hij tot op heden niet gedaan. Ik heb overigens al met de FNV gesproken en dat was overigens niet met de heer Stroo maar Minke Jansma.”

Overname Dachser: ‘flagrante onzin’

De volgens Stroo gesloten opstelling van de directie voedt de wildste geruchten onder het personeel. Zo zou Dachser interesse hebben in een overname. Stroo zegt hierover: “Door die geslotenheid werk je in de hand dat er onder het personeel dit soort geruchten ontstaan.” Roose reageert: “Dat is flagrante onzin en ik snap niet waar dit verhaal vandaan komt. Dachser werkt in diverse landen samen met familiebedrijven waaronder Bakker. Het zou dus raar zijn dat ze ons als onafhankelijk familiebedrijf zouden overnemen.”

Bijeenkomst in Heerenveen

Afgelopen weekend hielden CNV en FNV bijeenkomsten voor het personeel van Bakker. Ruim 75 medewerkers kwamen volgens FNV bondgenoten zaterdagmiddag af op een bijeenkomst in Zeewolde, waar het hoofdkantoor van de logistiek dienstverlener is gevestigd. Zondag volgde in Tilburg ook een bijeenkomst. Daar kwamen zo’n dertig personeelsleden op af. Stroo: “We hopen dat het management door deze bijeenkomsten meer openheid van zaken gaat geven.” De volgende bijeenkomst staat gepland op 11 januari in Heerenveen.

Roose zegt alle begrip te hebben voor de bijeenkomsten. “Ik begrijp dat mensen hun bezorgdheid willen uiten. We hebben gezegd dat we in januari de mensen en de vakbonden verder gaan informeren en dat gaat op zeer korte termijn ook gebeuren. Waarschijnlijk gaat er deze week al een bericht uit naar de werknemers over de details van de planning en het verdere verloop van het traject. Ook de vakbonden krijgen dan nadere uitleg over de details.”

Reageer op dit artikel