nieuws

BBC-journalist ‘gesloopt’ na orderpicken bij Amazon

carrière & mensen

BBC-journalist ‘gesloopt’ na orderpicken bij Amazon

Een undercoverreportage in een distributiecentrum van Amazon is een BBC journalist niet in de koude kleren gaan zitten. De 23-jarige reporter Adam Littler werkte een nacht als orderpicker bij de e-commerce-gigant. Hij moest tijdens zijn shift elke 33 seconden een nieuwe order picken. Uiteindelijk legde de reporter zeventien kilometer af.

Littler was door de makers van het BBC-programma Panorama gevraagd of hij, in aanloop naar de extreem drukke kerstperiode, een nacht als undercover wilde orderpicken in het Amazon distributiecentrum in Swansea (Wales). Tijdens de reportage, die gisteravond werd uitgezonden op BBC 1, werd duidelijk dat Littler tijdens zijn nachtdienst van tien en een half uur een in zijn ogen ware helletocht moest afleggen. Met name het continue scannen viel de jonge reporter zwaar, niet verwonderlijk want Littler moest tijdens zijn shift gemiddeld elke 33 seconden een nieuw product scannen en op zijn orderpickkar zetten.

Gek van de scannerpiep

Nadat een pickopdracht was gegeven, begon de scanner stelselmatig af te tellen. Littler kreeg slechts een x aantal seconden de tijd om een order af te handelen. Tijdens de documentaire wordt vooral duidelijk dat de journalist gek werd van de piep geluiden en het rode lampje van zijn handscanner wanneer hij een mispick dreigde te maken.

Absurd hoge picktargets

De scanner registreerde de orderpickprestaties van Littler en stuurde het resultaat naar het management. Uit die gegevens blijkt dat de journalist, net als veel andere orderpickers, bij lange na niet de absurd hoge picktargets haalt die Amazon eist. Tijdens de reportage krijgt Littler ook te horen van een teamleider dat orderpicksperfomances zijn gebaseerd ‘on previous performances’ bij Amazon.

“We zijn machines en robots”

Littler op zijn beurt concludeert tijdens de reportage dat je als orderpicker welhaast moet hardlopen naar de producten om deze target te halen. “We zijn machines, robots”, zegt de jonge reporter tijdens de reportage. “We denken niet meer zelf, misschien vertrouwen ze ons niet zelf te denken.” Na één dienst, waar hij zeventien kilometer in het dc, was Littler naar eigen zeggen volledig gebroken.

Bedrijfsresultaten staan boven de gezondheid

Volgens gezondheidsexperts lopen werknemers in het Amazon dc een onacceptabel hoog risico op geestelijke en lichamelijke klachten. Hoogleraar Michael Marmot, gespecialiseerd in stress-klachten, zegt in een reactie op de reportage dat al het slechte samenkomt bij Amazon. “Alles is er volledig uit balans. De bedrijfsresultaten primeren boven de gezondheid van de werknemers.”

Niet in strijd met de wet

Volgens Amazon zijn de nachtdiensten in het dc niet in strijd met de wet. Nieuwe orderpickers worden gewaarschuwd dat het werk erg zwaar is. “Samen werken we erg hard zodat we morgen nog beter presteren dan vandaag”, aldus de internetwinkel in een reactie op de eigen website.

Amazon ligt al langer onder vuur

Het is overigens niet voor het eerst dat de webwinkelgigant in opspraak is. Eerder dit jaar waarschuwden Britse en Duitse vakbonden dat ze Amazon scherp in de gaten houden vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de distributiecentra. De vakbonden in Groot-Brittannië en Duitsland hekelen al geruime tijd de lage lonen, de korte lunchtijden en de enorme loopafstanden in de distributiecentra.

Weinig vaste contracten

Amazon gaf eerder dit jaar ook toe dat dc-personeel in een ander Brits distributiecentrum in Rugeley 13 tot soms 23 kilometer per dag afleggen, nadat de Financial Times hierover had bericht. Bij Amazon in Groot-Brittannië en Duitsland werken ruim drieduizend medewerkers. Slechts driehonderd hebben een vast contract. In drukke periodes neemt het bedrijf extra uitzendkrachten aan en kan het totaal aantal medewerkers oplopen tot tienduizend à vijftienduizend. Ook concurrent Zalando lag vorig jaar enige tijd onder vuur na een ZDF-undercoverreportage waarin de slechte arbeidsomstandigheden in een distributiecentrum in de buurt van Berlijn aan de kaak werden gesteld.

Veel lopen geeft zinloos gevoel

Heel veel lopen op een dag in een werkomgeving is voor niemand goed, stelde Bert van de Wijdeven van Buro voor Fysieke Arbeid in maart van dit jaar in een artikel in Logistiek Magazine in reactie op de arbeidsomstandigheden bij Amazon. “Je zadelt mensen op met een zinloos gevoel”, zegt Bert van de Wijdeven van Buro voor Fysieke Arbeid. “Er is volgens mij maar weinig arbeid, die voornamelijk uit lopen bestaat. Magazijnmedewerkers hebben met wisselende snelheden te maken en vaak moeten ze ook nog iets dragen.” “Lopen, uiteraard binnen de perken, is wel een hele goede ontspanning voor de rug.”
Van de Wijdeven zegt in het artikel dat hij regelmatig adviseert om juist wat extra te lopen om ontspanning te verkrijgen. Maar mensen betalen om ze hele dagen te laten lopen, staat haaks op wat met goede logistiek aan efficiency te halen is.

Te groot aandeel flexwerkers

Ook prof. René de Koster (Erasmus Universiteit) schaarde zich achter de mening van Van de Wijdeven. “23 kilometer per dag is ontzettend veel, zeker als je ook moet bukken, pakken en rechtop gaan staan. Met relatief simpele ingrepen kun je de processen veel beter stroomlijnen en lange afstanden voorkomen. Hoewel in de nieuwe dc’s van Amazon veel is verbeterd, gaat er blijkbaar nog heel wat mis. Dat heeft ook te maken met het enorme aandeel flexwerkers”, vindt de hoogleraar.

 

Bekijk hier een fragment van de BBC-documentaire.

Reageer op dit artikel