nieuws

FNV wil strafrechtelijk onderzoek tegen Flextronics

carrière & mensen

FNV wil strafrechtelijk onderzoek tegen Flextronics
FNV wil strafrechtelijk onderzoek tegen Flextronics

FNV Bondgenoten heeft aangifte gedaan tegen Flextronics. De logistiek dienstverlener zou rijp zijn voor een strafrechtelijk onderzoek omdat het zich volgens FNV niet houdt aan de Arbowet en het personeel onvoldoende beschermt tegen giftige gassen uit containers.

 

Volgens vakbondsbestuurder Jan De Jong (FNV) hebben in april enkele werknemers van Flextronics ernstige gezondheidsklachten gekregen bij een incident met containers, waaruit giftige gassen kwamen. Die varieerden van aantasting van het kortetermijngeheugen tot gevoelloze vingertoppen en hoofdpijn. De vakbond heeft verder getuigen opgespoord die verklaren dat er al veel eerder problemen waren en dat de logistiek dienstverlener op de hoogte is van de gezondheidsklachten.

 

Poortactie FNV leidt niet tot betere bescherming

De leiding van Flextronics zou volgens FNV diverse malen zijn aangesproken op deze feiten. En enkele weken geleden is ook een poortactie gevoerd. Volgens de bond heeft dat er niet toe geleid dat werknemers worden beschermd bij het afhandelen van containers.

 

Aangifte tegen Flextronics bij parket Den Bosch

De aangifte tegen Flextronics is gedaan bij het parket in Den Bosch. Volgens De Jong is er met de officier van justitie vooroverleg geweest over de aangifte. Het openbaar ministerie heeft volgens De Jong laten weten naar de zaak te kijken. De bond werpt zich op als belangenbehartiger van de zieke Flextronics werknemers op basis van een arrest van de Hoge Raad van april dit jaar. In een andere kwestie werd de mogelijkheid geopperd om vakbonden op te laten treden in strafrechtelijke en civiele kwesties als de Arbowet wordt overtreden. Flextronics laat bij monde van René Seuren, director programs, weten dat het wel verrast is door de actie van FNV. Seuren: "We kennen de details van de aangifte ook niet." Of de vakbond en Flextronics op dit moment met elkaar in gesprek zijn wil Seuren niet zeggen. "In het verleden hebben we wel altijd contact gehad met de FNV." 

 

Bron: De Limburger

Foto: website FNV Bondgenoten

Reageer op dit artikel