blog

Homo Professionalis Pars Tempus – voor één dag

carrière & mensen 1525

Homo Professionalis Pars Tempus – voor één dag

De deeltijdprofessional. Nu de arbeidsmarkt onder druk staat en managers moeilijk te vinden zijn, ontstaat een nieuw type, flexibele medewerker signaleert Rudy Vellema.

Met de aantrekkende economie ontstaat langzaam maar zeker een tekort aan medewerkers. Daarnaast geeft het vertrouwen in de economie een tweede effect. Mensen durven weer te veranderen van baan. Dit geeft op dit moment heel veel onrust op de arbeidsmarkt. De beste mensen vertrekken altijd eerst. Ze hebben vertrouwen in hun kunnen en zijn het meest gewild bij nieuwe werkgevers. Werkgevers gaan op zoek naar vervangers voor de vertrekkers. Die komen veelal bij collega bedrijven vandaan en zo is de cirkel rond.

Interimmer wil helemaal geen vaste job

Er is een stille volksverhuizing gaande in allerlei management functies. Je zou zeggen dat er nog wel veel ‘in between jobbers’ te vinden zijn. Dat is ook zo, maar een deel daarvan heeft zich de afgelopen jaren vermaakt als interimmer. Nu wordt het kaf van het koren gescheiden. Een echte interimmer wil namelijk helemaal geen vaste baan. Die loopt qua motivatie op change. Dat is vaak te weinig aan de orde in een vaste baan, want daar horen ook routines bij. Iemand die liever in vaste dienst wil treden zou je als bedrijf niet moeten inhuren voor een interim opdracht. Zij die zekerheid zoeken doen per definitie vaak om die reden langer over een opdracht dan noodzakelijk is.

Voor slechts een dag in de week

Maar er is nu blijkbaar een nieuw fenomeen gaande. Ik noem het interimmer voor een dag. Wij worden steeds vaker gebeld met de vraag voor een parttime interimmer. Bijvoorbeeld een goede financiële controller met veel ervaring op het gebied van management rapportages, KPI’s, financiering of een verzuimmanager, die zich alleen met terugdringing van het ziekteverzuim bezighoudt. Die heb je als bedrijf niet fulltime nodig. Daarom vragen bedrijven om een interimmer die voor de lange termijn een dag per week komt werken in het bedrijf. Duurder per uur, maar uiterst efficiënt en per saldo veel goedkoper en flexibeler. Immers als er eens per jaar een financiering geregeld moet worden schakel je gewoon een paar dagen bij. Hetzelfde gaat op voor kwaliteitsmanagers, leanmanagers, warehousemanagers en operationeel managers. Ze nemen enorm veel kennis en ervaring mee uit andere bedrijven en zijn ook gewend om beoordeeld te worden op resultaat.

Flexibel werken in een vaste vorm

Als de crisis ons een ding heeft geleerd is het wel, dat we heel goed zonder sommige managementfuncties kunnen, maar dat we niet volledig zonder management kunnen. Dus als een manager zijn tijd kan verdelen over verschillende afdelingen waarom dan niet over verschillende bedrijven. Ze zijn veel meer gericht op het delegeren van verantwoordelijkheden en het sturen op output, dan de hele dag zelf alles doen en controleren on the job. Flexibel werken dus in vaste vorm zonder alle rompslomp van ZZP contracten, pensioenen, salarisadministratie enzovoort. Gewoon een factuur aan het einde van de maand. En zo ontstaat in de economie evolutionair de homo professionalis pars tempus, oftewel de deeltijdprofessional.

Meer blogs: We moeten opnieuw leren delegeren

Reageer op dit artikel