blog

Magazijnmedewerker: veranderen begint bij jezelf

carrière & mensen 1316

Magazijnmedewerker: veranderen begint bij jezelf

Magazijnmedewerkers spelen een belangrijke rol in de organisatie. Alleen als zij inzien dat ze in hun eigen rol zorgen voor verandering, kan een veranderingsproces slagen.

Tijdens de kick-off ‘Samen werken aan een schoon DC’ kreeg de projectgroep (magazijnmedewerkers en huismeester) 75 foto’s van de werkomgeving te zien. Het doel van het project was duidelijk voor het team, voor mij was dit echter anders. De organisatie staat op het punt om een enorme groeispurt te maken.  Ik ben van mening dat  deze groei  alleen mogelijk is wanneer de magazijnmedewerkers inzien welke belangrijke rol zij spelen in de organisatie, inzien dat zij in hun eigen rol zorgen voor verandering.

Natuurlijk hebben leidinggevenden, managers en directeuren ook een rol, maar het gaat om de organisatie als geheel, van top tot bodem. Iedereen is belangrijk en verantwoordelijk voor zijn of haar eigen stuk in de organisatie.

Goed voorbeeld doet volgen

De 75 foto’s gaven de projectgroep het inzicht dat iedere medewerker zich op zijn manier door de huidige werkomgeving beweegt. Zo ontstaat een wilde variatie aan dozen, kratten en bakken die gebruikt worden als afvalbak, hangen er verschillende briefjes met mededelingen over de voorraad en zijn er meerdere, kleine opslaglocaties voor kantoorbenodigdheden. Het projectteam vereenvoudigde als eerste de afvalstromen. Met een kleine investering worden er op centrale plekken bakken voor karton en plastic geplaatst. De motivatie tot het organiseren van de werkomgeving werd snel overgenomen door de magazijnmedewerkers die  geen onderdeel waren van het projectteam.

Wat begon met 75 foto’s leidde in een week tot intrinsiek gemotiveerde medewerkers om te veranderen wat ze jarenlang als gewoon hadden gezien. Een klein project, wat de juiste motivatie brengt bij de magazijnmedewerkers. De motivatie die nodig is voor de projecten die nog in het verschiet liggen.

Guy Kerstens is zelfstandig logistiek adviseur o.a. op gebied van verandermanagement.

Reageer op dit artikel