blog

Tijd voor actie heftruckongevallen

carrière & mensen 2373

Tijd voor actie heftruckongevallen
Neeltje van Roosmalen

Gemiddeld zijn er jaarlijks 7 dodelijke ongevallen waarbij een heftruck betrokken is. In de eerste 7 maanden van dit jaar hebben we dit gemiddelde al behaald. Een bedroevend record!

Iedereen die werkzaam is in de logistiek heeft dit ongetwijfeld op het nieuws gehoord.  Op 5 oktober viel opnieuw een dode te betreuren door een heftruckongeval bij een bedrijf in Noord-Brabant. Dat brengt het totaal voor 2016 op 8. Een bedroevend record!

Maar wat doet zo’n bericht met jou? Toen ik het bericht in de auto hoorde kreeg ik er kippenvel van. Even ging mijn gedachten naar: wat als het iemand overkomt uit mijn omgeving, of bij één van mijn klanten zou gebeuren?

Direct actie ondernomen?

De kans dat je bij een bedrijf werkt waar 1 van deze 7 trieste ongevallen heeft plaatsgevonden is uiteraard kleiner dan dat je daar niet werkt. Dus de kans dat je op kantoor aangekomen direct actie hebt ondernomen is niet zo groot. (Overigens hulde aan degenen die dat wel hebben gedaan!) Wat willen we dan met dit bericht bereiken? Allereerst bewustwording maar natuurlijk vooral actie. Want zoals het bekende spreekwoord luidt: Als het kalf verdronken is dempt men de put. En niemand wil een heftruckongeval met dodelijke afloop meemaken. Dus onderneem vandaag nog actie.

Cultuuromslag nodig

Veiligheid laten doordringen in alle lagen van de organisatie zal veelal neerkomen op een cultuuromslag, wat vele maanden in beslag gaat nemen. Belangrijke eerste stappen zijn:

  • Trainen van de heftruckchauffeurs. Door een gedegen training te verzorgen zal de heftruckchauffeur op een veilige en bewuste manier de truck kunnen bedienen.
  • Bewustwording creëren in de omgeving van de heftruck. Bij de dodelijke ongevallen is het vaak zo dat niet de heftruckchauffeur maar de collega die niet stuurt, het slachtoffer is. Als medewerkers zich bewust zijn van het belang van veiligheid, is dat de sleutel naar verbetering. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om voetpaden in het magazijn aan te leggen als de voetgangers niet doordrongen zijn van de risico’s die zij lopen als zij die paden verlaten.

Een veilig magazijn leidt niet alleen tot minder ongevallen op de werkvloer, ook wordt het werk efficiënter uitgevoerd en er wordt minder schade gereden. Al met al reden genoeg om belangrijke stappen te zetten. Samen op weg naar een veilig magazijn!

Neeltje van Roosmalen, Business Manager bij The Knowledge

Reageer op dit artikel