blog

Lean toepassen? Doe als Lionel Messi

carrière & mensen 1234

Lean toepassen? Doe als Lionel Messi
Willem Nooij

Lean staat synoniem voor continu verbeteren. Daar moet dus tijd voor zijn. Willem Nooij blogt: “Beter worden in je werk, lukt alleen als je je houdt aan de spelregels van topvoetballer Lionel Messi: je moet trainen.”

Het schrift lag er al een tijdje en zag er beduimeld uit. Een snelle blik leerde dat dit het schrift van magazijnmedewerker Emma was. Het waren haar aantekeningen die ze heeft gemaakt toen ze net in dienst was. Nu is het schrift door collega Joris in gebruik. Hij is net in dienst en heeft veel aan de notities en werkinstructies van Emma.

Trainen is de ruggegraat van succes

Lionel Messi zal ook een schrift hebben met notities. Misschien gebruikt hij het nu niet meer, maar vroeger zal hij er vast wel eens in gebladerd hebben. Ook Messi traint, net zoals Emma en Joris, om beter te worden. Aan de FHM Bionic vertelde Messi in 2011: “Trainen is echt de ruggengraat van een succesvolle voetballer. Om op het hoogste niveau te kunnen spelen heb je een heel assortiment aan vaardigheden nodig, en je moet constant werken aan die kwaliteiten om telkens weer goed te kunnen presteren onder druk. Het is niet genoeg om één goede wedstrijd te spelen; je moet alle wedstrijden zo goed als je kunt spelen en om dat te bereiken moet je trainen.”

Excellentie is een gewoonte

Door herhaling en oefening worden wij geconditioneerd. Onze conditionering bepaalt voor een groot deel ons gedrag en onze acties. Zo ontstaan routines. Ook in het werk. “We zijn wat we herhaaldelijk doen. Excellentie is daarom geen daad, maar een gewoonte”, aldus Aristoteles. Werkinstructies  zijn niet saai en stoffig, maar levende documenten die regelmatig worden bijgewerkt en worden gebruikt om continu te verbeteren.

Tijd om te trainen

Messi krijgt tijd om te trainen. Hij speelt gemiddeld 2x per week een wedstrijd en de rest van de week traint hij. Emma en Joris werken 40 uur per week en trainen veel tijdens het werk, maar gelukkig werken zij bij een werkgever die snapt dat er overdag ook ruimte moet zijn om te trainen en te verbeteren. Emma en Joris maken daar dankbaar gebruik van want ze willen goed in hun werk worden. Net zoals veel anderen worden zij gedreven door vakmanschap, zingeving en autonomie (aldus Deci & Ryan).

Lean en continu verbeteren

Lean staat synoniem voor continu verbeteren. Daar moet dus tijd voor zijn. Steeds meer bedrijven, in de logistiek en daarbuiten, gaan aan de slag met Lean. Aan de oppervlakte is Lean een heldere en begrijpelijk manier van denken en doen. Maar het boek Toyota Kata van Mike Rother laat zien dat we wellicht toch niet alles begrijpen van wat ze bij Toyota nu echt bedoelen. Zo heeft de manager bij Toyota de opdracht om les te geven gebaseerd op de verbeter-kata en coachings-kata. Natuurlijk hoeft een bedrijf dat Lean wil werken geen kopie van Toyota te zijn, maar dan ook niet klagen als Lean-werken niet de productiviteit en kwaliteit oplevert wat het bij Toyota wel oplevert.

Lean-tools zoals One-point-lesson en Kamishibai zijn misschien de volgende onderdelen die u gaat gebruiken om net zo goed te worden als Toyota en Lionel Messi.

Wat is Kamishibai

Trainen heeft tot doel om nieuwe routines en gewoontes te creëren, zodat die bijna vanzelfsprekend, als een automatische reflex worden uitgevoerd.  En hier kan de Kamishibai een rol spelen. Een Kamishibai is een bord met kaarten, die geheel passend bij Lean, visueel management ondersteunen. De kaarten hebben een rode en een groene kant en zijn zo opgehangen op het bord dat ze omgedraaid kunnen worden. Met dit bord en de kaarten kan visuele controle (en audit) plaatsvinden en zo zullen routines en nieuwe gewoontes ontstaan.

Deze video laat een voorbeeld zien hoe het werkt en zal ongetwijfeld tot inspiratie dienen voor een eigen invulling van uw Kamishibai:

Traint u voldoende in uw magazijn?

Reageer op dit artikel