blog

Logistiek manager: fakkeldrager van revolutionaire ontwikkelingen

carrière & mensen

Logistiek manager: fakkeldrager van revolutionaire ontwikkelingen

Kortere levertijden, lagere kosten, dat zijn al jaren de grote uitdagingen voor logistiek Nederland. Maar talrijke technologische innovaties steken deze missie in een heel nieuw jasje en veranderen de logistieke wereld drastisch. Het herkennen van de mogelijkheden en het pakken van kansen zijn dan ook dé uitdagingen voor de logistiek manager. Barbera de Graaf voorziet hierin een leidende rol voor de logistiek manager.

Het aaneenknopen van informatiestromen, het bezorgen zonder transport en gerobotiseerd pakketvervoer, dat zijn trends die de laatste jaren de kop zijn opgestoken. We staan bij onze kennissessie tijdens de verkiezing van Logistiek Manager van het Jaar op 5 maart, uitgebreid stil bij de betekenis van deze nieuwe ontwikkelingen. Dat ze al volop gaande zijn, is zelfs van afstand te zien. Een aansprekend voorbeeld van logistieke revolutie zagen we op 1 december 2013 (een dag voor Cyber Monday, de drukste Amerikaanse online verkoopdag). Toen liet Jeff Bezos, de bestuursvoorzitter van Amazon, zien hoe drones pakketjes afleveren in de voortuinen van klanten.

Bestellen en bezorgen binnen een dag, dat is de belofte. Hiertoe heeft Amazon een speciale vrachtdienst opgezet: Prime Air. De onbemande toestellen zouden bij een snelheid van vijftig kilometer per uur pakketjes tot een gewicht van 2,3 kilo binnen een half uur op de plaats van bestemming kunnen bezorgen. In het Engelse Cambridge experimenteert Amazon inmiddels met de mogelijkheden.

Shock in pakketvervoer

Dat de robotisering van het vrachtvervoer een shock teweeg brengt in de wereld van het pakketvervoer, blijkt wel uit de reacties van de concurrenten. Acht dagen na Amazons aankondiging van de drone-bezorgingsdienst voerde DHL bij het Duitse hoofdkantoor de eerste testvlucht uit met een drone. Op 24 september vervoert DHL medicijnen per drone naar een Duits Waddeneiland. In China schijnt de grootste vervoerder, SF Express, al langer met drones te vliegen. En het Duitse bedrijf Fraunhofer Institute for Material Flow and Logistics bekijkt of drones gebruikt kunnen worden voor het inventariseren en lokaliseren van voorraad. Met behulp van draadloze RFID technologie moet een drone straks precies kunnen zien welke, en hoeveel, producten er in elk schap staan.

Hoewel deze laatste ontwikkeling de show steelt, is het zeker niet de enige baanbrekende trend in de logistiek. 3D-printing zet evenzeer een logistieke revolutie in gang, die het mogelijk maakt om op afstand te produceren, op de exacte plaats van bestemming. Van kleding en voedsel tot auto’s en organen; per stuk en op maat. Transport doet er opeens niet meer toe. Afstand, tijd en vervoerders doen er wereldwijd steeds minder toe.

Herkomst van een pak melk

De derde grote trend is die van de big data en de predictive analyses. Alle goederen hebben ook een virtuele verschijningsvorm. Daar kan allerhande informatie aan worden toegevoegd, zoals status en locatie en die kan weer corresponderen met de fysieke variant van de goederen. Hiermee is zelfs de herkomst van een pak melk te achterhalen. Met deze technologie ontstaan er mogelijk warehouses waar producten zelf weten waar ze liggen en wanneer er welke actie op moet worden ondernomen. Nog even en de logistiek medewerker is overbodig in de keten.

Wat wordt er verwacht van de manager?

Wat wordt er verwacht van de logistiek manager in dit spektakel van kansen? Ik zie vooral een leidende rol. Niet meer op de achtergrond, maar bij de directie aan tafel. De nieuwe concurrentieverhoudingen draaien om de logistiek en de logistiek manager is de enige specialist die hier de fakkel kan dragen. Of ziet u het anders?

Op 5 maart tijdens onze kennissessies gaan we dieper in op de betekenis van deze trends voor de logistiek manager van de toekomst en voor de logistiek medewerkers. Ik hoop u daar te ontmoeten!

Ook interessant omtrent verkiezing Logistiek manager van het Jaar:

Reageer op dit artikel