blog

Heb jij het lef om jouw doelman te wisselen?

carrière & mensen

Heb jij het lef om jouw doelman te wisselen?

Het was een geniale en niet eerder op een WK vertoonde zet; Louis van Gaal wisselt doelman Cillessen voor Krul. Hij heeft geluisterd naar zijn adviseurs, neemt een beslissing en de uitkomst is bekend.

Rotsvast vertrouwen in het team, openlijke waardering voor iedere individuele speler en lef. Het werkte in de wedstrijd en in deze situatie, en heeft een niet te onderschatten effect op zijn team. De rol van de leider is duidelijk, maar ook van de individuele speler die duidelijk weet wat hem te doen staat. En van het team die hem zullen steunen – ongeacht de uitkomst.

Leiderschap en motiveren van medewerkers – het is bijna onderwerp nummer één in elke sector. De logistieke sector is hierin geen uitzondering. Een stortvloed van trainingen, master classes en seminars worden over ons uitgestort over hoe je een beter leidinggevende wordt. Terug op de werkplek en beladen met de theorie en stappenplannen ga je vol goede moed aan de slag. Dan blijkt weer dat theorie en praktijk soms mijlenver uit elkaar liggen.

Leiderschap niet makkelijk

Dit onderwerp is echter geen hype, maar van alle tijden. En dat er zo veel over geschreven wordt geeft aan dat het niet zo makkelijk als dan het lijkt. Jim Collins beschreef in 2001 in zijn bestseller “Good to Great” de elementen waarom sommige bedrijven een sprong vooruit maken en andere niet. Leiderschap vormt een belangrijk onderdeel, evenals passie en talent. De theorie helpt hierbij zeker, maar hoe zit het met de praktijk? Hoe ga je om in een bedrijf met een mix van jonge en oude medewerkers? Hoe motiveer je medewerkers van verschillende culturen – bijvoorbeeld Oost en West Europa – op één werkvloer? Hoe krijg je jouw medewerkers met een uiteenlopend opleidingsniveau gemotiveerd? Wat doe je als medewerker in een bedrijf dat wordt geregeerd door angst en politiek? En last but not least – welk effect heeft de houding van de directie op dit proces? Er is niet één medicijn dat helpt voor alle kwalen. Een specifieke aanpak kan succesvol zijn in één bedrijfssituatie, en complete mislukking en een andere situatie.

Nieuwe kiemgroep Engagement & Logistiek

Enige tijd terug heeft Prof. Dr. Jack van der Veen – verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit en voorzitter van Vereniging Logistiek Management – een aantal blogs over dit onderwerp geschreven. Zowel op logistiek.nl als LinkedIn resulteerde dit in een levendige en interessante discussie. De oproep van Hessel Visser om hiermee verder te gaan kon ik niet laten liggen en na een kop koffie en een goed gesprek start ik, in samenwerking met vLm, een nieuwe kiemgroep Engagement & Logistiek. Geen theorie, maar samen met ervaringsdeskundigen uit de praktijk leren van elkaar. We gaan onderzoeken waar de succesvolle en minder succesvolle voorbeelden zitten en hopen dat de betrokken medewerkers en managers deze ervaringen willen delen. Een pragmatische aanpak waar iedereen in de sector zijn of haar voordeel mee kan doen. Want uiteindelijk moeten we allemaal de juiste wissels durven inzetten! Zie jij zo’n kiemgroep zitten? Wat zijn jouw vragen of juist tips?

Start Kiemgroep Engagement & logistiek

Heb je interesse om actief een bijdrage te leveren aan de nieuwe kiemgroep Engagement & Logistiek, meld je dan nu aan via de vLm of mail naar result@passion4talent.nl.

Lees ook: Is Louis van Gaal een goede verandermanager?

Reageer op dit artikel