blog

Is Louis van Gaal een goede verandermanager?

carrière & mensen

Is Louis van Gaal een goede verandermanager?

Er is veel weerstand tegen de nieuwe strategie van Van Gaal, maar onder de spelersgroep lijkt hiervan geen sprake. Kennelijk is de bondscoach er in geslaagd om zijn spelers te overtuigen van de noodzaak tot verandering. Of dit ook tot resultaat gaat leiden is maar de vraag. Veranderen is weten, willen … maar ook kunnen.

Vanavond speelt het Nederlands voetbalelftal zijn eerste wedstrijd voor de wereldkampioenschappen in Brazilië, een poulewedstrijd tegen regerend wereldkampioen Spanje. We kunnen dan met het hele land zien of de strategieverandering die bondscoach Louis van Gaal heeft ingezet, waarin hij afstapt van het voor Oranje zo klassieke 4-3-3 systeem ten faveure van een meer verdedigende tactiek met vijf verdedigers, zijn vruchten gaat afwerpen.

Blijkt Van Gaal de leider te zijn die zijn team een succesvol verbeterproces laat doorlopen?

Weten, willen en kunnen

Om een team succesvol te veranderen spelen drie factoren een rol: Weten, willen en kunnen. Net als medewerkers in een bedrijf moeten de voetballers van Oranje precies weten wat er in de nieuwe situatie van hen wordt verwacht. Dat lijkt me voor de spelers van Oranje niet het grootste probleem. Voetbal is al geen rocket science en Van Gaal lijkt me bij uitstek iemand die iets heel goed en overtuigend kan uitleggen.

Het ‘willen’ is in potentie een groter probleem. De belangrijkste oorzaak waarom veranderprojecten mislukken is weerstand bij medewerkers. Vinden de spelers van Oranje zelf ook dat een nieuw systeem tot betere resultaten zal leiden? In een bedrijf zul je commitment voor een verandering creëren door medewerkers inspraak te geven in de te volgen tactiek. Dit zie ik Van Gaal niet zo snel doen.

Kolossaal veel weerstand

Er is in Nederland kolossaal veel weerstand tegen de nieuwe strategie van Van Gaal, hele sportprogramma’s worden ermee gevuld, maar de spelers denken hier blijkbaar anders over. Kennelijk is Van Gaal er in geslaagd zijn spelers er van te overtuigen dat de verandering in tactiek tot betere prestaties zal leiden, wat van goed leiderschap getuigt.

Dan is er ten slotte nog het ‘kunnen’: zijn de spelers wel in staat om de nieuwe taken uit te voeren? Bedrijfsmatig gezien zou dit geen enkel probleem moeten zijn. In tegenstelling tot een bedrijf waar je met een vaste groep personeel werkt, heeft Van Gaal de vrijheid om te selecteren wie hij wil. Hij kan voor iedere functie precies die medewerker kiezen die het beste in staat is de genoemde taak uit te voeren.

Tenminste, zolang die medewerker maar uit Nederland komt! En daarin zit ‘m waarschijnlijk de grootste uitdaging: in de breedte heeft Spanje betere spelers dan Nederland.

Masterclass veranderkunde

Slaagt manager Van Gaal er vanavond desalniettemin in zijn spelers zo te motiveren dat ze als team boven zichzelf uitstijgen en Spanje verslaan, dan is hij wat mij betreft een kanjer van een verandermanager. We zullen ‘m dan – als ons budget het toelaat – vragen een presentatie te komen houden tijdens de masterclass Veranderkunde in de Logistiek die we op 23 oktober organiseren.

Reageer op dit artikel