blog

Hoe verloopt jouw weg naar de top?

carrière & mensen

Hoe verloopt jouw weg naar de top?

De wekelijkse Top 40 maakt momenteel weer plaats voor de jaarlijkse Top2000. Net zoals artiesten willen sporters, wetenschappers en ook veel medewerkers de top bereiken. Waarom ze dat willen is duidelijk. Biologisch gezien is de top namelijk de ideale plek: veel aanzien, veel eten en altijd wat te paren. Een blog van Willem Nooij.

Als je kijkt naar een ijsberg, dan zie je alleen de top. Dit is 1/9 deel van de totale ijsberg. Het merendeel is dus onzichtbaar, maar dit is wel het krachtigste deel. Bij organisaties zie je ook alleen het topje van de ijsberg, want de zichtbare prestaties worden uitgedrukt in omzet, kosten, klachten. Onderwater kan je ook een hoop zien: betrokkenheid, plezier, trots, vertrouwen etc. Ook dit is het krachtigste deel. Maar voor veel managers een minder grijpbaar en niet relevant deel.

Verbinding met de top

Wat er leeft op de ‘werkvloer’ komt niet of nauwelijks aan bij de top. En andersom begrijpen de medewerkers op de vloer de koers van de top niet altijd. De verbinding met de top en de werkvloer moet gemaakt worden door het zogenaamde middenkader. Een lastige klus.

Topsector Logistiek

Ook de sector Logistiek wil naar de top. De overheid heeft de ambitie om, van de huidige vierde positie, de nummer 1 te worden op de World Logistic Performance Index (WLPI). Ook hier lijkt de verbinding tussen de top (beleidsmakers) en de ‘vloer’ (logistiek managers) te ontbreken, zoals ook Heres Stad in het blad Logistiek (december 2013) aangeeft.

De weg naar de top zal niet via de beleidsmakers plaatsvinden. Medewerkers die ruimte krijgen, zullen zorgen voor de weg naar de top. Of anders gezegd: als het middenkader ruimte geeft, dan komen succesvolle verbeteringen vanzelf tot stand. Een capabel middenkader en aansprekend einddoel zijn de ingrediënten voor jouw weg naar de top.

Reageer op dit artikel