blog

Logistiek is niets voor de jeugd – deel 2

carrière & mensen

Logistiek is niets voor de jeugd – deel 2
Studenten logistiek

Allereerst een excuus aan alle logistiek professionals die dit stukje lezen: dit is niet voor u. Deze blog is voor alle studenten die logistiek als onderdeel van hun studie in hun vakkenpakket hebben. Mijn eerste ‘studentenblog’ van een jaar geleden is namelijjk erg goed gelezen door mijn studenten. Dus ik gebruik dit middel nog maar eens: een open brief aan mijn (en mogelijk vele andere) studenten.

Beste studenten,

 

Een college logistiek: gezien de houding, de inzet, de reacties (als manager hoef ik daar gelukkig later niets van te weten) en de cijfers op examens, kunnen jullie het vak logistiek niet waarderen. Ten onrechte, want voor velen van jullie zal het in jullie latere carrière een belangrijk onderdeel zijn.

 

Zeer waarschijnlijk word je later ook geen ‘logistiek manager’, want deze mensen hebben doorgestudeerd in de logistiek. Toch is voor veel bedrijven logistiek een wezenlijk onderdeel en enige kennis van zaken kan helpen een goede sprong voorwaarts te maken. Dit blijkt al uit de resultaten van enkele van mijn afstudeerders die op het logistieke vlak een paar kansen ontdekten waar hun afstudeerbedrijf zeer gelukkig mee was en dit leidde zelfs tot een mooie eerste baan.

           

Logistiek komt bij vrijwel ieder bedrijf voor. Zeker nu iedereen de mond vol heeft van alle e-ontwikkelingen (zaken doen via internet) komt het niet alleen aan op een goed product en een goede website, maar zeker ook de goederen snel en goedkoop in goede staat bij de klant te krijgen. De best scorende bedrijven op internet hebben zonder uitzondering hun logistiek optimaal op orde.

          

Logistiek is niet alleen het aanbieden bij een bezorgdienst. De juiste goederen op de juiste plaats op de juiste tijd tegen acceptabele kosten is niet eenvoudig. Stel dat je goederen importeert uit China, vervoert in containers, en jouw bedrijf wordt geconfronteerd met een prijsverdubbeling van dit transport, dan kun je ervan uitgaan dat dit een onderwerp is van bespreking. Wie gaat deze kosten dragen? Is het produceren in China nog wel rendabel? Zijn er alternatieven?

           

Logistiek is overal, ook binnen het bedrijf. Inkomende stromen, opslag/verwerking en uitgaande stromen lopen meestal in elkaar over. Een bedrijf dat dit goed voor elkaar heeft, heeft grip op de goederen en is veel goedkoper uit. Want het alternatief is meer mensen inhuren, meer opslagruimte huren, goederen ‘kwijt zijn´ en meer geld besteden aan de verplaatsing – meestal door het niet benutten van aanwezige synergie.

       

Het vak logistiek is voor veel van jullie als student maar een kennismaking, een overzicht van de mogelijkheden en kansen. Helaas is dat in het werk dat je op zaterdag doet nog niet erg zichtbaar. Pas op het moment dat je in een bedrijf  een serieuze taak krijgt komt het inzicht dat er kansen liggen die de broodnodige efficiencyverbetering mogelijk maken. En als manager hoef je dan zo’n project wellicht niet zelf uit te voeren, maar wordt wel verwacht dat je in staat bent de situatie te analyseren en een verbeterplan te ontwikkelen of ten minste kritisch te beoordelen. Vandaar mijn advies het vak Logistiek met voldoende aandacht te volgen. Het kan je vast nog een forse duw in de rug geven in je carrière.

        

Groeten,

Jan Vieveen.

    

PS. Logistiek professional: de blog doorsturen naar studenten mag natuurlijk wel… 

Reageer op dit artikel