blog

Johan Derksen: IK ben de baas, IK neem de beslissingen

carrière & mensen

Johan Derksen: IK ben de baas, IK neem de beslissingen

De verkiezing Logistiek Manager van het Jaar was weer een mooie happening met veel kennisdeling, netwerken en natuurlijk de verkiezing zelf. Als kers op de taart, Johan Derksen, die met zijn scherpe tong en grappige anekdotes de zaal plat kreeg. Eén opmerking van Johan viel me op: Ik ben de baas en ik neem de beslissingen`.

 

‘Ik ben de baas en ik neem de beslissingen`. Wat? Een wel heel ´directieve en jagers met knotsen uitspraak`! Ik denk dan altijd gelijk: wat zouden zijn medewerkers dan denken? ´OK, jij bent de baas en jij neemt de beslissingen, da´s duidelijk,  dan neem ik geen initiatieven.`

Directief, dat is toch zo 1900!

Praktijk soms anders
De opmerking van Derksen staat in schril contrast met de boodschap die in de verschillende kennissessies werd aangeboden, een boodschap die ik in mijn vak onderstreep. Dankzij alle veranderingen in de wereld, economie en haar bewoners, kan leiderschap geen directieve stijl meer zijn, waarin de organisatie en manager centraal staan. Gelukkig maar! Toch lijkt de praktijk nog soms anders…

Eerst even een kort en grof overzicht van de ontwikkelingen op dit gebied.

‘Vroegûh’
Rond 1900 werd management als functie uitgevonden, na de uitvinding van de stoommachine kwamen de fabrieken als paddenstoelen uit de grond. De managementstijl?

 

 • Directief
 • Controle en beheersing
 • Organisatie en resultaat staan centraal
 • Mensen worden behandeld als productiemiddelen: handen om te werken
 • ´One size fits all`

 

Vanaf de 60ér/70ér jaren

Langzamerhand komt het besef, dat mensen zoveel meer zijn dan alleen handjes. En ook dat mensen verschillend zijn, qua ervaring, opleiding, karakter. Dankzij allerlei managementgoeroe´s en psychologen worden de leiderschapstijlen uitgebreid.

 

 • Doel/ taak/ mensgericht – situationeel toe te passen
 • Organisatie en resultaat staan centraal
 • Ook al worden inmiddels meer dan alleen de handen van medewerkers benut, mensen worden gezien als bezit, als ´asset`

 

Vanaf de 90ér jaren/ 2000 en verder

Naast het feit dat de economische crisis roet in het eten gooit en veel organisaties helaas teruggrijpen naar oude middelen als controle, macht en directief leidinggeven, komt steeds vaker een nieuw geluid. Talentgericht leidinggeven!! Dit om tegemoet te komen aan de grote veranderingen op de arbeidsmarkt. Verder omdat het DE manier is om in een commodity gedreven markt met lage marges onderscheidend te zijn en op een positieve manier productiviteit te verbeteren.

 

Talentgericht leiderschap, hoe ziet dat er dan uit?

 

 • Stijl van leidinggeven afhankelijk van de ´dominante` talenten van de betreffende medewerker
 • Medewerker als mens staat centraal
 • Werkverdeling op basis van talenten/ sterke punten van de medewerkers ipv functieomschrijving
 • Productiviteit verbetering dankzij verhoging betrokkenheid en creativiteit van de medewerkers

 

Upgrade de houdbaarheid van je organisatie

Zelf ben ik ervan overtuigd dat talent & mensgericht leidinggeven de enige manier is om op langere termijn je continuiteit te waarborgen. Om de houdbaarheid van je organisatie te upgraden. En dat vereist nu actie, niet wachten tot morgen. Talentgericht leidinggeven is niet iets van de toekomst, het is van nu.

Dat is allemaal wel makkelijk gezegd, maar is het ook zo eenvoudig? Het vraagt nogal wat van organisaties en haar leidinggevenden. En investeren in de talentontwikkeling van je medewerkers? We zijn toch veel te druk met kostenbesparingen?

De opmerking van Johan Derksen en de must voor talentgericht leidinggeven zijn als dag en nacht. En dat leverde tijdens het evenement leuke gesprekken met mensen op, met heel uiteenlopende geluiden op gebied van het talentgerichte zoals:

 

 • Vraagt teveel van de leidinggevende.
 • Kan niet binnen logistiek.
 • GAAF! wanneer gaan we beginnen.
 • Waarheid zal wel in het midden liggen.

 

Ik wil dit onderwerp graag breder onder de aandacht brengen, met deze stelling:
`Talentgericht leidinggeven is een illusie binnen logistiek, doe mij de stijl van Derksen maar`.


(zie ook onze poll)

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening, zowel van de leidinggevenden, adviseurs en de mensen die het dagelijkse werk op kantoor of in het warehouse doen! Alvast bedankt voor je reactie.

Reageer op dit artikel