blog

Het nieuwe leren: een open brief aan Goos Kant

carrière & mensen

Het nieuwe leren: een open brief aan Goos Kant
Goos Kant

Beste Goos,    Je maakt je druk over ‘het nieuwe plannen’. Je brengt inspirerende voorbeelden waarmee we onnodige vrachtwagens uit de woonwijken gaan houden, straks 10 miljoen extra containers vanuit Rotterdam duurzaam via water, spoor en weg naar het achterland brengen en medewerkers de vrijheid geven om zichzelf te roosteren. We moeten met minder mensen […]

Beste Goos,

  

Je maakt je druk over ‘het nieuwe plannen’. Je brengt inspirerende voorbeelden waarmee we onnodige vrachtwagens uit de woonwijken gaan houden, straks 10 miljoen extra containers vanuit Rotterdam duurzaam via water, spoor en weg naar het achterland brengen en medewerkers de vrijheid geven om zichzelf te roosteren. We moeten met minder mensen en materiaal, meer gaan doen. Elke slimme logisticus heeft het Ortec boek over ‘het nieuwe plannen’ op zijn bureau liggen.

    

Het nieuwe beslissen

Toch mis ik iets. Pakjes gaan pas bewegen als de mensen beslissingen nemen over bestellingen, de planning van monteurs, de magazijnplanning, de prioriteiten in transport of wanneer ze mij een levertijd beloven. Als die mensen niet beter gaan beslissen, dan wordt de logistiek ook niet beter, sneller, goedkoper of duurzamer.

  

Het nieuwe leren

Ik vraag me af of ‘het nieuwe plannen’ ook niet om ‘het nieuwe leren’ vraagt? In elk geval niet in de krappe bankjes van plannersscholen. Misschien nog wel elektronisch en met wat serieuze spelletjes. Dit oude leren zal best een gedegen theoretische basis bieden, maar leert dit je nu onder hoge druk, bij veel stress in de keten en als het er echt op aankomt, snel de beste beslissingen te nemen? Nee, toch…

  

Right here, right now

Leren doe je ‘right here, right now’. Geen periodiek persoonlijk ontwikkelingsplan of coachingsgesprek, maar, nu meteen! ICT en ‘het nieuwe plannen’ bieden mogelijkheden voor ‘real time’ feedback en daarmee voor het ‘nieuwe leren’. Hoe goed was jouw laatste beslissing, hoe goed is de beslissing die je nu gaat nemen en hoe had je een nog betere beslissing kunnen nemen? De systemen vertellen het je direct. Net als bij een computergame. Je gaat dood of je gaat naar het ‘next level’.

   

De nieuwe trainer

‘Train as you fight’ is de norm voor ‘het nieuwe leren’. Ik zoek de nieuwe trainers die straks naast de planners staan die aan het werk zijn. Die trainers geven meteen feedback, als de beslissing nog ‘vers’ is, de rook langzaam optrekt, en de scherpe kantjes nog niet weg zijn gerationaliseerd. Trainers die van onze planners wereldkampioenen maken. Ik heb die trainers nog niet gevonden.

  

Goos, ik ben benieuwd hoe je hier tegenaan kijkt. Slim beslissen is een kerncompetentie van Nederland als ketenregieland. Hoe zorg je er nu voor dat medewerkers ook echt ‘betere’ beslissingen nemen? De technologie is er. Maar, nu nog moet er iets gebeuren in de hoofden van de logistieke beslissers. Hoe kunnen we het ‘nieuwe leren’ en het ‘nieuwe trainen’ vormgeven?

  

Met vriendelijke groet,

Walther Ploos van Amstel.

Reageer op dit artikel